Zo wordt de Ridderzaal in de bloemen gezet voor Prinsjesdag

Prinsjesdag kennen we van de Miljoenennota, de troonrede van koning Willem-Alexander en de Gouden Koets. Maar er zijn die dag ook heel veel ondernemers bezig om Prinsjesdag zo soepel mogelijk te laten verlopen. VNO NCW ligt er vijf uit: Marijke Verschoor die dranghekken plaatst; Henk Moesman, die (letterlijk) de troon poetst; Berry Rutjes, die zorgt voor de hoeden; Wil en Sandra Pfeiffer, die het drukwerk zorgen; en tot slot Ton Verzijl, freelance bloemenarrangeur.

Ton: "[We] verwerken zo’n 4.000 bloemstelen in de Ridderzaal. En daar gelden strakke protocollen voor: waar ze moeten komen, hoe lang en hoe breed ze mogen zijn. Het grootste bloemstuk naast de troon mag niet hoger dan 2 meter zijn, anders valt de koning misschien in het niet.

"De voorbereiding doe ik met mijn vrouw Eefje in de garage bij mij thuis. Bakken vullen met steekschuim, bloemstukken maken. Op de maandag voor Prinsjesdag rijden we dan met de bestelbus naar de Ridderzaal. We zijn met zijn vijven bezig met uitladen en arrangeren. Het grote bloemstuk naast de troon en de stukken bij de entree maken we ter plekke. Die zijn te groot om kant en klaar te vervoeren. Die dagen hoef je niet naar de sportschool.

"Timing is de grootste uitdaging. De bloemen moeten laat – maar zo vers mogelijk – in de zaal staan, de knoppen open. Je moet constant de temperatuur in de gaten houden.’

"Prinsjesdag levert een mooie omzet op, maar ik kan er niet een heel jaar op draaien. Bovendien vergt het veel werk. Ik ben er wel supertrots op om dit te doen. Na Prinsjesdag breng ik veel van de bloemstukken naar bejaardentehuizen. ‘De bloemen van de koning staan bij ons op de koffietafel’, zeggen ze dan. Dat is bíjna het leukste van de hele opdracht."

Klik hier voor het verhaal van de andere ondernemers. Fotocredits: VNO NCW

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven