Ministeries LNV en EZK

Brexit is coming - nog 200 dagen

Nog maar 200 dagen. Dan verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie en is de Brexit op 30 maart 2019 om 00.00 uur een feit. En hoewel steeds meer bedrijven die zaken doen met het VK zich voorbereiden, wachten veel ondernemers nog af op meer duidelijkheid rond de onderhandelingen. Een patroon dat staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil doorbreken. Want: er zijn ook nu opties om je in deze onduidelijke periode voor te bereiden.

Staatssecretaris Keijzer (EZK): “De Brexit is slecht nieuws voor veel bedrijven die nu nog gemakkelijk zaken doen met het VK op de Europese interne markt. Ik weet dat het voor ondernemers frustrerend is dat er nog altijd veel onduidelijk is over onze toekomstige economische relatie. Maar wacht niet op het VK en bereid je nú voor. Ga naar ons Brexit Loket, doe de Brexit scan om de impact voor jouw bedrijf te bepalen en zoek contact met je leveranciers of de douane. Als jij als ondernemer goed bent voorbereid, kan de Brexit jouw bedrijf juist ook een concurrentievoordeel bieden.”

Overal een ingang
Ondernemers weten de overheid, toezichthouders en betrokken ondernemersorganisaties steeds beter te vinden. Zo werd de Brexit Impact Scan al meer dan 10.000 keer ingevuld. Door middel van deze scan kunnen ondernemers meer inzicht krijgen in de gevolgen van de Brexit voor het eigen bedrijf of de handelsketen.

Daarnaast zijn verschillende voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd voor mkb’ers waar tot nu toe ruim 1.400 ondernemers op af kwamen. Samen met partners als VNO-NCW, MKB-Nederland, de douane en verschillende banken blijft de overheid in haar contacten op de naderende Brexit wijzen. Dit gebeurt ook op verschillende online platforms als www.brexitloket.nl en www.hulpbijbrexit.nl. Door in verschillende Nederlandse regio’s aanwezig te zijn en dezelfde informatie beschikbaar te stellen via online platforms is er voor ondernemers overal een ingang.

Aandacht voor export versproducten
Ondertussen is minister Schouten bezig met de export van versproducten na de Brexit. In een brief aan de Kamer laat zij weten dat er op veel punten overeenstemming is bereikt, maar dat er ook nog een aantal belangrijke kwesties besproken moeten worden. Daarom blijft Schouten rekening houden met het scenario dat er straks flinke handelsbelemmeringen gaan optreden. "Voor Nederland is het behoud van soepele markttoegang van belang, waarbij het niet alleen van belang is dat tarifaire belemmeringen worden voorkomen, maar ook dat non-tarifaire belemmeringen tot een minimum worden beperkt."

Toch roept Schouten ook op om voorbereidingen te treffen voor de eventuele gevolgen van een Brexit.

Bron: Ministerie EZK en LNV

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven