Wat is het beste moment om coating te vervangen?

In augustus neemt het lichtniveau elke dag verder af. De beslissing over het tijdstip van verwijderen van coatings is deels rationeel, deels afhankelijk van weer en groen vakmanschap.

Wanneer is het beste tijdstip om een coating weer te verwijderen? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van het soort coating, het gewas, de actuele toestand van dat gewas en de inschatting van de teler. Het gaat om een afweging tussen het lichtverlies dat de coating veroorzaakt en de voordelen die de coating biedt, bijvoorbeeld hittewering of diffusiteit.Wanneer ReduSol verwijderen?
Bij ReduSol is lichtwering juist de bedoeling. In zijn algemeenheid levert 1% meer licht 1% meer productie op, maar dat geldt alleen zolang het gewas dat aankan. Boven een bepaald maximum leidt meer licht juist tot schade. Op een bepaald moment in de lente is het daarom tijd om het licht deels te weren met ReduSol. Zodra het lichtniveau weer afneemt in de herfst, komt de teler voor de vraag te staan of het schermen met ReduSol nog opweegt tegen het extra licht dat ontstaat als het schermmiddel weer verwijderd wordt.

Voor elke regio in de wereld bestaan er tabellen met het gemiddeld lichtniveau over het hele jaar, in Joules per dag. Op grond daarvan is het vrij gemakkelijk een vaste datum te bepalen voor verwijdering van ReduSol. De actuele weersontwikkeling dient als finetuning. Mardenkro kan hierin adviseren.

Wanneer ReduHeat verwijderen?
In de loop van de tijd is het inzicht gegroeid dat niet het lichtniveau, maar juist het oplopen van de planttemperatuur tot schade kan leiden. Met ReduHeat kan de teler profiteren van het productie verhogende effect van het licht zonder excessieve opwarming. Toch neemt ook deze coating een deel van het licht weg.

Als het gevaar van hittestress afneemt, is dat extra licht weer welkom omdat het immers productieverhogend werkt. Vanaf eind augustus wordt de lucht bovendien weer vochtiger, en daarmee vermindert de scherpte van het licht.

Ook hier is het aantal Joules per dag in de eerste plaats de leidraad. Verder kan de teler in het algemeen goed zelf beoordelen hoe het gewas erbij staat en of het extra lichtniveau na verwijdering van de coating aankan.

Wanneer diffuse coatings verwijderen?
Bij diffuse coatings is de beslissing over het tijdstip van verwijdering het lastigste. Ook wetenschappers van Wageningen University & Research krijgen hier regelmatig vragen over, maar kunnen geen eenduidig antwoord geven. In veel proeven is onomstotelijk het voordeel van diffuus licht bewezen. Het is echter heel lastig om het, relatief geringe, lichtverlies door ReduFuse af te wegen tegen de voordelen. Voor sommige gewassen is het kleine lichtverlies geen probleem en zijn de voordelen van diffusiteit groter. Voor licht minnende gewassen, zoals bijvoorbeeld tomaat, kan het beetje lichtverlies productievermindering geven en is het daarom beter de coating voor het najaar te verwijderen.

Wageningen University & Research is net een nieuw project gestart onder de titel “Diffuus glas, maak het eens helder”. Daarin dienen metingen op tomaten-, chrysanten- en aardbeienbedrijven onder diffuus glas of coatings als basis om tot een beter beeld van het effect van diffuus licht te komen.

Afwegingen
Bij tomaat hangen de vruchten onderin het gewas. Ze zullen dus niet zo snel schade oplopen als ReduFuse of ReduFuse IR wat vroeg verwijderd worden. Paprika heeft juist gevoelige vruchten die ook nog regelmatig in de zon hangen. Hier is het beter op zeker te spelen. Ook de zetting kan bij hittestress ontregeld raken.

Omdat ReduFuse IR meer dan 10% licht kost, verdient het aanbeveling om deze coating in het najaar te verwijderen. ‘Gewone’ ReduFuse kost zo weinig licht, dat het bij veel gewassen de overweging waard zou zijn om de coating juist te laten zitten. Dat geldt met name bij siergewassen. De voordelen van diffuus licht zijn namelijk het hele jaar door welkom. Als het licht beter verspreid wordt en dieper in het gewas doordringt, zorgt dat voor extra productie en een betere kwaliteit. In Canada zijn al gerbera-telers die ook in de winter gebruik maken van de voordelen van ReduFuse. Mardenkro kan ook op dit gebied adviseren. 


Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven