Florence Didy, Harvest Flower Kenia:

Kenia: Slecht weer compenseert matige vraag

Het weer in Kenia is de voorbije maanden ongewoon geweest. Het regenseizoen ging te vroeg van start en vervolgens duurde de koude periode met bewolkte, grijze dagen langer dan gewoonlijk. De gevolgen daarvan zijn duidelijk te merken aan de gewassen. "De koudere en donkere dagen vertragen de oogst", zegt Florence Didy van Harvest Flowers Kenia, die rozen kweekt op meer dan 40 hectare verspreid over drie kwekerijen. Deze kwekerijen liggen bovendien op verschillende hoogtes, één op 1500m net buiten Nairobi en twee kwekerijen op 2400m op de uitlopers van het Aberdare-gebergte.
 
Florence Didy op de IFTEX 2017 in Nairobi, Kenia.
 
Koude en donkere dagen
"Doorgaans duurt de koude periode tot half juli/begin augustus, maar we verwachten niet dat deze zou aanhouden tot september", zegt Didy. "Normaal gezien schommelen de temperaturen van 20 tot 28 graden Celsius en nachttemperaturen van 8 tot 12 graden Celsius, maar nu bevinden ze zich tussen 15 en 20 graden gedurende de dag en 6 tot 9 graden 's nachts. Bovendien zijn de dagen ook natter en donkerder."
 
Aangetaste gewassen
Op hun beurt worden de gewassen door het weer aangetast. "Door het gebrek aan zonlicht blijven de snijpunten vrij lang in rusttoestand en is de algehele ontluiking en bloei van het gewas heel langzaam. Het gevolg zijn de tegenvallende kweekresultaten. Gelukkig is er minder regen gevallen dan in de maan ervoor, waardoor we minder ziektedruk hebben gehad. De vertraagde oogst is op dit moment het voornaamste probleem."
 
Vraag- Prijzen
Moet een vertraagde oogst gedurende deze tijd van het jaar zorgen baren, of komt het eigenlijk wel goed uit? Didy maakt zich geen zorgen. "De vraag is nog steeds relatief laag. Op de Nederlandse veiling die we bevoorraden met onze gekweekte rozen waren de prijzen oké. In de week van de eerste schooldag (1 september) nam de vraag kort even toen, met name naar onze trosrozen."
 
Al met al was Didy vrij tevreden over het zomerseizoen van dit jaar. "Gewoonlijk is er niet zo veel vraag in de zomer, maar dit jaar was die nog lager, hoofdzakelijk door het warme weer in Europa. De lage vraag compenseerde de lage kweekresultaten, wat dan voor ons neerkwam op een relatief goede zomer."
 
 
Voor meer informatie
Harvest Limited
Florence DidyPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven