EU Commissie komt deze week met definitieve importlijst

"Importverboden moeten proportioneel zijn en gebaseerd op werkelijke risico’s"

Deze week komt meer duidelijkheid over de lijst met hoog risico planten, waarvoor in december 2019 een importverbod van kracht gaat. In het kader van nieuwe Europese regelgeving worden de eisen aan planten en plantmateriaal van buiten de EU voor import strenger.

Op de conceptlijst van de Europese Commissie hebben veel bedrijven gereageerd. LTO Glaskracht Nederland diende ook een reactie in. Uit de reacties blijkt duidelijk dat dit importverbod de bedrijven, zowel binnen Nederland als daarbuiten, direct raakt. LTO hoopt dat de Europese Commissie gehoor geeft aan deze reacties en dat de importverboden van planten worden aangepast en meer proportioneel, gebaseerd op werkelijk risico’s worden toegepast.

Voortraject
In dit dossier trok LTO Glaskracht Nederland samen op met onder andere LTO Nederland, Plantum, VBN en KAVB, die samen pleitten voor risico-gebaseerde maatregelen. De nieuwe Europese Plantgezondheidsverordening heeft al meer aandacht voor de risico’s van import van plantmateriaal. Desondanks was er een sterke beweging bij de totstandkoming van de nieuwe verordening in de periode 2013 - 2016, om een import van plantmateriaal niet meer toe te staan, tenzij aantoonbaar is dat dit fytosanitair voldoende veilig is. Mede door inzet van de Nederlandse regering, ondersteund door Nederlandse bedrijfsleven organisaties, gesteund door meerdere lidstaten, is een volledig gesloten importsysteem er niet gekomen. Hiertoe hebben veel gesprekken plaatsgevonden met betrokken partijen, Kamerleden en Europarlementariërs en de Europese koepelorganisaties.

Lobby bij de uitvoeringsregelingen

Na publicatie van de Plantgezondheidsverordening in december 2016 is begonnen aan de uitwerking van de zogenaamde secundaire wetgeving. Hierin wordt de uitvoering van de verordening verder uitgewerkt. Uit de onderhandelingen over het wel of geen gesloten importsysteem is als ‘erfenis’ de mogelijkheid voor een lijst met hoog risico planten overgebleven. In een uitvoeringsregeling wordt hier invulling aan gegeven. De sentimenten uit de discussie over het importsysteem spelen nu weer op bij de totstandkoming van deze lijst.

Mbt de lijst met hoog risico planten wil LTO:

  • Geen importverbod voor planten die onder gecontroleerde omstandigheden worden geteeld; voor planten die worden geteeld door bedrijven die een langdurige en duurzame relatie hebben met telers in de EU; voor zaden, stekmateriaal, enthout en in vitro materiaal; en voor Ficus, Cycas, Ligustrum, Lonicerum, Jasminium en Acer.
  • Verzoekt het de Commissie de criteria te vermelden aan de hand waarvan planten op deze lijst terecht komen; de plagen en ziekten te vermelden die bij deze planten op deze lijst een zeer groot risico vormen voor het EU grondgebied; en mede te delen hoeveel onderscheppingen er de afgelopen jaren geweest zijn.
  • Houdt het een pleidooi voor een meer specifieke lijst, beter ingericht op de fytosanitaire risico’s met verfijning naar plantensoort, geslacht, variëteit en land/regio van herkomst.
  • En pleit men voor de mogelijkheid om een eventuele risicoanalyse van planten op deze lijst, afkomstig uit nader aan te geven derde landen of regio’s, snel en tijdig uit te kunnen voeren.
bron: LTO Glaskracht Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven