Ben Geijtenbeek, Syngenta Flowers

Problemen met de waterkwaliteit succesvol aanpakken

Volgens Ben Geijtenbeek, technisch specialist bij Syngenta Flowers, is de eerste stap in een probleem met de waterhuishouding, het daadwerkelijk en juist vaststellen van dat probleem. "Slecht water kan enkel leiden tot slechtere kweekresultaten," zegt hij. "Enkel indien je de echte oorzaak van het probleem achterhaalt, zal je de beste oplossing vinden."


 
Soms is de werkwijze eenvoudig, maar op andere momenten kan ze een hele uitdaging zijn. Hier vind je de twee vaakst voorkomende problemen en hun oplossingen:
  • Hoog alkaline gehalte oftewel hoog EC: voeg schoon water van een betere bron toe of voeg een berekende hoeveelheid zuur toe om de pH-waarde te doen dalen. Omgekeerde osmose is een doeltreffende oplossing wanneer er geen schone of betaalbare bron in de buurt is. Hoewel deze oplossing niet goedkoop is, is ze een stabiele en duurzame oplossing. Merk echter wel op dat dit de nood aan druppelsgewijze bewatering boven de sproeiers doet toenemen om onnodige verspilling te vermijden.
  • Besmetting door schimmelsporen, virussen of bacteriën, de zogenaamde 'watergedragen ziektekiemen': dit kan gebeuren indien je slootwater of je eigen gerecirculeerd water gebruikt. In dit geval dient het water volledig schoongemaakt te worden op bijvoorbeeld één van de volgende manieren - chlorer (NaCIO); zandfilter; verwarming, UV-behandeling of waterstofperoxide (H2O2); ozon (O3) in combinatie met Uv-licht of wat je installatie ook kan combineren. Vandaag zijn installaties ook in staat om chemische resten uit het water te verwijderen als voorwaarde om water in het leefmilieu te lozen.
Ben raadt aan om in elk geval een bedrijf gespecialiseerd in waterbehandeling in de hand te nemen. En wat je in elk geval nooit moet doen, besluit Ben, is wachten met hulp zoeken wanneer je zelfs maar een probleem vermoedt.
 
Voor meer informatie:
Syngenta Flowers
www.syngentaflowers.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven