Negen nieuwe geurverbindingen gevonden in pioenen

Onderzoekers uit China en Japan onderzochten 30 verschillende cultivars met behulp van zowel een testpanel dat stemde over de geurintensiteit als met een chemische analyse. Het onderzoeksteam isoleerde 130 vluchtige organische verbindingen waarvan er 72 onderdeel waren van de geurcomponenten van pioenen. In vergelijking met eerdere studies werden negen nieuwe verbindingen geïdentificeerd, maar bij eerdere onderzoeken werd met afgesneden stengels gewerkt, waar bij dit onderzoek bloemen werden gebruikt die nog in het veld stonden. Het is mogelijk dat er bij het afsnijden enkele geurstoffen verloren gaan. Sommige van de verbindingen konden, als gevolg van de instrumenten en methoden die werden gebruikt om de geurverbindingen te analyseren, in dit onderzoek wel geïsoleerd worden.

De onderzoekers concludeerden dat sommige cultivars voldoende hoeveelheden organische geurverbindingen hadden om door de chemische industrie te worden gebruikt voor parfums, luchtverfrissers, tandpasta en meer. 

Beknopt samengevat deed men de volgende bevindingen:

  • Geen detecteerbaar aroma: cultivars: Carina, Joker, Red Magic, Etched Salmon, Lovely Rose en Fairy Princess.
  • Lichte geur met niet voor de hand liggend aroma: cultivars: Mag Lilac, Roselette, Red Charm, Prairie Moon, Cytherea, Scarlet O'Hara, Coral Sunset, Old Rose Dandy.
  • Matig aroma: cultivars: Sorbet, Sarah Bernhardt, Lemon Chiffon, Lian Tai, Zhong Sheng Fen, Gao Gan Hong, Zi Feng Yu.
  • Intense geur: Duchess de Nemours (rozengeur), Cream Delight (leliegeur), Going Bananas (leliegeur met lichte fruitige en houtige geur), Yang Fei Chu Yu (oranjebloesemgeur), Zhu Sha Pan (oranjebloesemgeur), Qiao Ling (rozengeur).

De cultivars Lemon Chiffon, Cream Delight, Old Rose Dandy en Going Bananas hebben een kenmerkende leliegeur die vooral te danken is aan een samenstelling met de naam linalool. Toevallig is deze stof het overheersende aroma in de Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis). Het wordt gebruikt om onder meer 'essentiële oliën' te produceren. Dit zijn trouwens allemaal gele pioenrozen.

De cultivars Sarah Bernhardt, Sorbet en Duchess de Nemours hadden allemaal een rozengeur met als hoofdcomponent (R)-citronellol. Deze verbinding wordt gebruikt bij de productie van parfums, essentiële oliën, specerijen, gearomatiseerde voedingsmiddelen en rozenthee.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven