Oezbekistan kijkt voor ontwikkeling van tuinbouw vooral naar Nederland

In de opkomende markt Oezbekistan hangt onmiskenbaar verandering in de lucht. Dat biedt kansen voor het Nederlandse (agro) bedrijfsleven en voor de bilaterale betrekkingen en samenwerking met het land in bredere zin.

De op 14 december 2016 aangetreden Oezbeekse president Mirziyoyev, lijkt vaart te willen maken met belangrijke (sociaal) economische en juridische hervormingen en met de liberalisering van de markt. Met o.a. het IMF, de EBRD en Wereldbank worden doorlopend gesprekken gevoerd over leningen en op belangrijke posities worden doorgaans nieuwe en jongere mensen geplaatst. Oezbekistan lijkt de komende jaren in de 'Stannen-regio' een veelbelovend land voor zakendoen te gaan worden. Dat biedt kansen voor het Nederlandse (agro) bedrijfsleven en voor de bilaterale betrekkingen en samenwerking met het land in bredere zin. Medio augustus bezocht een grote Oezbeekse delegatie onder leiding van de viceminister van landbouw, Saidkamol Khodjaev, en vertegenwoordigers van de Wereldbank ons land voor een Strategische Landbouwmissie.



De delegatie had een druk programma. Onderwijs, onderzoek, innovatie, coöperaties en samenwerking tussen stakeholders in de keten kwamen aan bod. Daarnaast werd het GroentenFruit Huis en de Dutch Producers Association in Zoetermeer bezocht, evenals het Onderzoek en Business Glastuinbouw Centrum en het Economisch Onderzoek Instituut van Wageningen University & Research in Bleiswijk respectievelijk Den Haag. Bovendien werd de Oezbeekse delegatie verwelkomd en rondgeleid door het World Horti Centre in Naaldwijk, Agrofood Cluster in Emmeloord en de Dairy Campus in de omgeving van Leeuwarden.

Nederland als voorbeeld
De nieuwe president Mirziyoyev van Oezbekistan ziet Nederland als voorbeeld voor haar te ontwikkelen land- en tuinbouwsector en laat de centrale en regionale autoriteiten in zijn land weten vooral contacten op te doen in Nederland en de samenwerking te intensiveren. Oezbekistan heeft met een omvang van 10 keer Nederland en met ruim 30 miljoen inwoners veel potentie voor de productie van agrarische grondstoffen, maar is tevens een belangrijke afzetmarkt voor veel voedingsmiddelen.

Verder telt het land een jonge bevolking; 60 procent van de bevolking is jonger dan 30 jaar en bijna 80 procent werkt in de private sector. Katoen, granen, fruit, groenten, zuivel en pluimvee vormen de belangrijkste sectoren in de Oezbeekse landbouw. De afhankelijkheid van katoen wordt geleidelijk aan minder en de productie verschuift naar meer toegevoegde waarde producten. Groenten en fruit zijn daarvan een mooi voorbeeld. Productie en export van groenten en fruit zijn de afgelopen periode aanzienlijk toegenomen en vooral naar de Russische markt, vanwege de Russische tegensancties.

Tenslotte is vermeldenswaard dat in de periode 11-15 september a.s. in de Bukhara regio een interessant Investering Forum wordt gehouden over een recent ingesteld Agro Economische Vrije Zone met aantrekkelijke voorwaarden voor investeringen en zaken te doen in de glastuinbouw. Het Forum wordt door de regionale autoriteiten van Bukhara georganiseerd. Voor meer informatie over deze Vrije Zone wordt verwezen naar de link.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven