Bollentelers in de Bollenstreek wijs met water

Een goede kwaliteit van het oppervlaktewater en een goede beschikbaarheid is voor de bollenteelt in de Duin- en Bollenstreek van essentieel belang. Dit is tijdens de aanhoudende droogte van de afgelopen maanden ook weer duidelijk gebleken. Delphy Bloembollen start per augustus 2018 met het kennisproject 'Bollentelers WaterWijs'. Via dit project wordt kennis over watermanagement en duurzaam bodembeheer gedeeld met bollentelers.


 
De problemen met bodemvruchtbaarheid zijn in de Duin- en Bollenstreek erg groot vanwege de hoge afbraaksnelheid (meer dan 6% per jaar) van organische stof van de duinzandgronden. Ook is het bindend vermogen voor mineralen en voedingsstoffen op duinzandgrond zeer laag door het ontbreken van kleideeltjes.

Delphy heeft de afgelopen jaren in het project Bewust Organisch Bemesten (BOB) samen met bollentelers ervaring opgedaan met bodemvochtsensoren en verschillende vormen van organische bemesting. Ook zijn er proeven uitgevoerd met verschillende groenbemesters. Project Bollentelers WaterWijs deelt de praktijkervaringen vanuit BOB met alle telers uit de Duin- en Bollenstreek. In de studiegroepen die van start gaan, ligt de focus op het opstellen van een organisch stofbalans en fosfaatbalans en komen de nieuwste (teelt)technieken aan de orde. Daarnaast organiseert Delphy kennisdagen en diverse veldbezoeken bij praktijkbedrijven. Individuele bollentelers kunnen zich ook opgeven voor dit project; zij krijgen begeleiding bij bijvoorbeeld het maken van bemestingsplannen.

De eerste kennisdag Bollentelers WaterWijs vindt plaats op 20 september van 13.00 uur tot 17.00 uur op de proeftuin van Delphy Bloembollen aan de Heereweg 466 in Lisse.

Het project wordt mede mogelijk door bijdragen van de Europese Unie, de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland in het kader van POP3 en loopt tot eind 2021.

bron: Delphy

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven