Peter van de Pol, Schoneveld Breeding

“Wij hebben af en toe prettig met elkaar geschuurd”

"We zochten een partij die breed met je meedenkt, met je meekijkt en in bouwteamverband kan samenwerken. Want samenwerken, communicatie en openheid van zaken zijn voor ons ontzettend belangrijk. Zo zit ik persoonlijk in elkaar en zo zitten we als bedrijf in elkaar. We kozen uit drie partijen voor Technokas. Uiteindelijk gaat het zowel om de tent als de vent."

Aan het woord is Peter van der Pol, directeur van Schoneveld Breeding. Hij is goed te spreken over de nieuwe kas die Technokas gebouwd heeft, zo laat hij uitgebreid optekenen op de website van de kassenbouwer:Maatwerk
" Een veredelingsbedrijf vraagt per definitie om maatwerk. Je komt dan automatisch bij een aantal partijen terecht. In 2015 hebben we - na twaalf jaar voorbereiding - de plannen voor onze nieuwe hoofdlocatie gemaakt. In 2016 hebben we drie partijen geselecteerd en een stukje referentieonderzoek gedaan. Bij Technokas kreeg ik het beste gevoel, ik had en heb een goede klik met Maurice. Uiteindelijk gaat het zowel om de tent als de vent." Het was de eerste keer dat Schoneveld besloot om samen met Technokas te gaan bouwen. "Veel klanten van ons deden al zaken met hen. Zo hebben we vrij uitgebreid met Rob Olsthoorn van OK Plant gesproken en dan vraag je natuurlijk ook door."Nieuwbouw
Die nieuwbouw was hard nodig omdat Schoneveld dringend toe was aan uitbreiding, vernieuwing en verduurzaming. Dat deze stap pas in 2018 werkelijkheid kon worden, verwijt Van de Pol de politiek. "Wij zaten in 2008 al klem met 120 medewerkers. Wij zouden in dat jaar naar Bergerden moeten verhuizen, maar dat zagen wij niet zitten. De meeste mensen zaten drie minuten op de fiets van hun werk. Dat zou drie kwartier in de auto worden. Ook wilden wij een positie blijven behouden in de stedelijke driehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen. We begonnen daarom een lobby richting gemeente, provincie en zelfs landelijke politiek."Er kwam een Stichting Behoud Tuinbouw Stedendriehoek, waarin naast Schoneveld 28 tuinbouwondernemers plaats namen. "Van 2004 tot 2012 zijn we bezig geweest om onze glastuinbouwpositie in de Stedendriehoek te behouden om vervolgens de bestemming van de nieuwe locatie te wijzigen. Die was agrarisch, dat moest glastuinbouw worden. We wilden ook een stukje verduurzamen en biogas uitwisselen met een afvalverwerker. Dat is nog niet gelukt, omdat het afvalbedrijf inmiddels twee keer is overgenomen. Maar de intentie om te verduurzamen is er."

Veredelingskassen
Op de nieuwe hoofdlocatie - voor de veredeling en zaadproductie van de Cyclamen Super Serie, Primula Touch Me, Primula Paradiso, Ranonkel Sprinkles en Campanula Florentes - verrezen 1,4 hectare veredelingskassen, 8.000 m2 verwerkingsruimten, een laboratorium en een kantoor. Technokas werd verantwoordelijk voor de bouw van de veredelingskassen, bestaande uit zeven afdelingen en een rondom gelegen corridor voor rondleidingen, voor de verwerkingsruimte en de verwarmingsinstallaties, zowel in de kassen als in de utiliteitsgebouwen. Ook is Technokas verantwoordelijk geweest voor de complete planningsafstemming met alle installateurs en integratie van alle benodigde installaties in de veredelingskassen.Om ongewenste bestuiving te voorkomen, werd in de luchtramen fijnmazig insectengaas aangebracht. Om het verlies aan luchtcapaciteit te compenseren, werd gekozen voor tweezijdig doorlopende nokluchting in de Venlokas. In de zeven afdelingen werden verschillende soorten glas verwerkt, zowel diffuus als helder. Voor de verwarming werd gekozen voor een hijsbaar bovennet met vloerverwarming. In het dek van de verwerkingsruimten kwamen stegdoppelplaten met luchtramen. De gevels werden uitgevoerd in sandwichpanelen en kozijnstroken met 22 mm isolatieglas.

Experience center
Een van de redenen om voor Technokas te kiezen was de hoge afwerkingsgraad, vervolgt Van de Pol. "Zo wilde ik bijvoorbeeld niet dat de verwarmingsbuizen langs de corridor zichtbaar zouden zijn. Want dat zou het zicht op de planten in de kassen belemmeren. Ander voorbeeld: kabelgoten, die wilde ik niet zien, die moesten achter de gording. Mijn doel is niet alleen om hier te kunnen veredelen en telen, het moet ook aantrekkelijk zijn voor publiek. Uiteindelijk wil ik van deze locatie ook een experience center maken, waar we ons verhaal aan klanten kunnen vertellen en ambassadeurs voor ons bedrijf en onze producten creëren."

Om risico's te spreiden werd de bouw van het kantoor en het laboratorium uitbesteed aan een bouwkundig aannemer uit Deventer. "Technokas had dit ook kunnen doen - ik heb gezien wat ze voor OK Plant hebben gedaan - maar hun capaciteit speelde toen ook mee. Tussen de kassenbouwer en de utiliteitsbouwer zijn soms best wel spanningen geweest - het zijn toch twee totaal verschillende werelden - maar ik denk dat er gaande weg ook veel van elkaar geleerd is. Er was altijd een wil om er samen uit te komen. Daarnaast heb ik bewust gekozen voor een externe bouwmanager, die extra meekijkt op proces, planning en kwaliteit."Bouwteamgedachte
Op de vraag of hij Technokas zou aanbevelen, volgt een resoluut antwoord: "Absoluut. Ik kan het samenvatten met de bouwteamgedachte. Het is niet zo van: ik leg een prijs neer, dat is het en de rest is meerwerk. Ze waren zeker niet de goedkoopste, maar dan kom je uiteindelijk toch weer duur uit. Het gaat er niet alleen om of je technisch mee kan denken, maar ook de creativiteit in huis hebt om de elementen die ik net noemde mee te ontwikkelen. Ik denk dat integraal ontwerpen in dit verband wel een mooie term is."

Tot slot: "Ik heb tegen Maurice gezegd: wij zitten op dezelfde manier in de wedstrijd. Je bent net zo'n control freak als ik. Wij willen allebei iets moois neerzetten, waar we trots op zijn. Maar ik wil hier niet alleen laten zien dat het werkt, maar ook hóe het werkt en dat we verduurzamen. Ik denk dat hij wel vaak gedacht heeft: ik heb het nu toch netjes voor elkaar en dat ik er dan toch nog een schepje bovenop deed. We hebben af en toe prettig met elkaar geschuurd, maar je weet: zonder wrijving geen glans."


Tekst en foto's: Technokas. Meer foto's van de nieuwbouw zijn hier te zien.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven