Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tuinbouwupdate Rabobank

"Gemiddelde financiële situatie tuinbouw afgelopen kwartaal verslechterd"

Voor de tuinbouw is 2018 redelijk goed begonnen maar door marktomstandigheden en de zeer warme en droge juli maand is de financiële situatie momenteel minder sterk dan begin van het jaar. Vooral opvallend zijn de grote verschillen in prijsvorming tussen de diverse sectoren en gewassen.

Bij de snijbloemen lieten chrysant en lisianthus een goede prijsvorming zien, in tegenstelling tot gerbera en phalaenopsis. Vooral bij phalaenopsis ligt de omzet gemiddeld zo’n 20% lager dan geprognotiseerd, maar de verschillen tussen bedrijven zijn erg groot.


afbeelding: Robabank

Bij de bloembollen geeft vooral de leliemarkt reden tot zorg. Het areaal is weliswaar gekrompen, maar de vraag is of dit voldoende is voor herstel. De oogst van de voorjaarsgewassen was matig. De verwachting is dat de financiële resultaten onvoldoende gecompenseerd kunnen worden door hogere prijzen.

In de glasgroenten is de prijsvorming van komkommers de eerste helft van 2018 goed geweest en boven het vijfjarig gemiddelde. Voor paprika en glasaardbei ging het gemiddeld genomen redelijk. De tomatenprijzen lieten echter te wensen over en liggen duidelijk onder langjarige gemiddelden.

Invloed van droogte op financiële resultaten

Door de droogte in juli kan het beeld bij de volgende meting sterk veranderen. Het weer heeft allerlei effecten op de financiële resultaten. Bij een aantal buitenteelten gaan allereerst producties tegenvallen. Voor sommige producten, zoals ijsbergsla, lijkt mede daardoor de dagprijs sterk verbeterd. Bedrijven met vaste termijn afspraken hebben echter hun producten op voorhand verkocht en profiteren daar niet van mee. Maar dagprijzen zijn vaak ook verslechterd door teveel piekproducties of andere eetgewoonten van consumenten bij het warme weer.


afbeelding: Robabank

De kwaliteit van sommige producten loopt ook terug. Daarbij valt te denken aan plekjes op appels, kortere houdbaarheid van aardbeien en kleinere blauwe bessen. Over het algemeen is de productie lager door kleinere sorteringen van het product. De snelle afrijping van vruchten leidt vervolgens tot een piek in productie. En dat leidt mogelijk weer tot problemen met arbeidsvoorziening.

Tot slot zijn er forse extra kosten nodig voor maatregelen tegen de droogte (arbeid, brandstof). De regionale verschillen in het watertekort zijn groot. De gevolgen van droogte in de resultaten van dit jaar lopen daarom sterk uiteen voor tuinbouwbedrijven in de vollegrond. Daar bovenop komt de schade die de droogte heeft voor meerjarige teelten in de komende jaren. De omvang van dit laatste is nog moeilijk te bepalen.

In de bollenteelt is de gemiddelde ziftmaat kleiner dan normaal. Daardoor ontstaat mogelijk voor kwekerijbedrijven een tekort aan leverbare maten in het voorjaar.

Voor de glasteelten zijn de productiegevolgen door de droogte nog te overzien. In die teelten speelt vooral het prijseffect door de langdurige hitte. De kwaliteit van de producten wordt er ook niet beter op (bijvoorbeeld krimpscheurtjes). Sommige regenwaterbassins zijn inmiddels leeg, maar veel ondernemers weten maatregelen te nemen om dit op te vangen.

Tuinbouwupdate
De 'Tuinbouwupdate' gaat verder uitgebreid in op een aantal andere actuele tuinbouwthema's, zoals het belang van innovatie, het immer toenemende beland van een goede bedrijfshygiëne (m.n. met het oog op het slinkende middelenpakket) en het belang van internationale handelsverdragen op onze handel. Deze update is hier te lezen (website Rabobank).
Publicatiedatum: