Fado toegelaten in bedekte teelt snijbloemen en potplanten

Het middel Fado ook is nu ook toegelaten in de bedekte teelt van snijbloemen en potplanten (met uitzondering van éénjarige perkplanten, bolbloemen en knolbloemen, cactussen en succulenten), trekheesters en snijgroen. Dat heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) in de collegevergadering van augustus 2018 besloten.

Fado is een schimmelbestrijdingsmiddel op basis van de werkzame stof COS-OGA, een werkzame stof met een laag risico. Het is een preventief biologisch fungicide tegen echte meeldauw en activeert meerdere systemen in de plant, waardoor de weerbaarheid van de plant tegen echte meeldauw wordt verhoogd.


Echte meeldauw in potroos (foto: onderzoeksrapport 'Duurzame beheersing van echte meeldauw', Wageningen UR Glastuinbouw)

In de bedekte teelt van aardbeien, vruchtgroententeelten en diverse kleine glasgroenteteelten heeft het al een toelating. Maar deze toelating wordt nu dus uitgebreid met de bedekte teelt van snijbloemen (grondgebonden en niet grondgebonden) en de bedekte teelt van potplanten.

Duurzame beheersing echte meeldauw

Echte meeldauw is nog een groot knelpunt in een groot aantal bloemisterijgewassen. Daarom is op verzoek van LTO Glaskracht Nederland in 2016 een onderzoeksproject duurzame beheersing echte meeldauw uitgevoerd. Dit onderzoek, dat hier is in te zien, werd uitgevoerd door Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw, waarin ook het middel Fado is meegenomen.

bron: LTO Glaskracht Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven