Ruim tweehonderd reacties tegen importverbod plantmateriaal

Ruim tweehonderd telers, exporteurs en brancheorganisaties hebben zich uitgesproken tegen het voorgenomen importverbod op 39 soorten plantmateriaal van buiten de Europese Unie.

Dat blijkt uit de internetconsultatie die de Europese Unie (EU) heeft gehouden. De consultatie sloot afgelopen donderdag. 's Middags stond de teller op 208 reacties. De EU heeft een lijst opgesteld van 39 soorten plantmateriaal waarvoor een mogelijk importverbod moet gaan gelden vanaf 14 december 2019.

De belangrijkste gewassen qua importvolume voor Nederland op de voorlopige lijst zijn ficus, Acer, Cycas, Jasminum, Ligustrum en Lonicera. Het importverbod is voorgesteld om onbedoelde invoer van schadelijke organismen tegen te gaan.
Het importverbod op de 39 gewassen wordt pas opgeheven als met een risicoanalyse is aangetoond dat de planten die worden geïmporteerd, voldoen aan de eisen van de EU.

Impact groot
De impact van een importverbod is groot, stelt LTO Nederland. Als het door zou gaan, betekent dit waarschijnlijk dat 25 tot dertig kwekers en importeurs van bomen en vaste planten het onderspit delven.

Met deze handel is een omzet gemoeid van zo'n 100 miljoen euro. Verder zullen ook tientallen andere handelskwekerijen omzet verliezen door een importverbod. LTO Nederland en de NVWA riepen Nederlandse belanghebbenden op om op de internetconsultatie te reageren.

Bron: Nieuwe Oogst

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven