Jaap Burgerhout, EXPIRION

Hoge verwachtingen van glas-glaspanelen en energieopslagsystemen

Tholen - EXPIRION voert al enkele jaren grootschalige zonne-energieprojecten uit bij bloembollenkwekers en exporteurs in de Bollenstreek, Haarlemmermeer en de Kop van Noord-Holland. Sinds enkele maanden plaatst het bedrijf niet enkel standaard zonnepanelen (glas-foliepanelen) op daken van haar opdrachtgevers, maar installeert zij ook zogenoemde glas-glaspanelen (zonnepanelen met glas aan beide kanten in plaats van aan één kant) in de Bollenstreek. Daarnaast richt EXPIRION haar pijlen nu ook op een andere noviteit op de duurzame markt: het installeren en in bedrijf stellen van energieopslagsystemen.
 
Het dak van Ruigrok Flowerbulbs, waar maar liefst 2.600 glas-glaspanelen zijn geplaatst

 

De teller van het aantal glas-glasprojecten staat bij EXPIRION inmiddels op drie. Nadat het eerste grootschalige glas-glasproject bij bloembollenkweker C.S. Weijers en Zonen (1.785 stuks) in Hillegom was afgerond, begon EXPIRION aan de klus bij Ruigrok Flowerbulbs in De Zilk. Op het dak van Ruigrok werden liefst 2.600 glas-glaspanelen door de installateurs van EXPIRION geplaatst. Hierna werd nog een kleiner glas-glasproject in Voorhout voltooid, alwaar bij P. van Reisen & Zonen Export 250 glas-glaspanelen werden geïnstalleerd.
 
Er zijn verschillende voordelen van de glas-glaspanelen t.o.v. standaard zonnepanelen, betoogt EXPIRION -directeur Jaap Burgerhout. “Er zijn eigenlijk drie factoren die meespelen. Dat is ten eerste de levensduur van de glas-glaspanelen. Die is namelijk langer dan standaard panelen. Er is tevens een productgarantie en opbrengstgarantie van dertig jaar. Daarnaast is de opbrengst gedurende die dertig jaar ten opzichte van standaard panelen tot liefst dertig procent hoger. Ten derde is het zo dat glas-glaspanelen na dertig jaar nog voor 92 procent functioneren. De geschatte levensduur is daarbij zelfs veertig jaar of langer. De kans op brand bij glas-glaspanelen is bovendien aanzienlijk kleiner, omdat ze aan beide kanten glas hebben.” Het vierde glas-glasproject door EXPIRION is inmiddels in volle gang. Bij HM van Haaster in Hillegom worden momenteel 1.000 glas-glaspanelen geplaatst.


Energieopslag

De Hillegomse installateur en adviseur richt zich niet enkel op het opwekken van energie, maar ook op de opslag ervan. EXPIRION heeft – als eerste in Nederland – officieel een licentie en certificatie behaald en verkregen voor het installeren en in bedrijf stellen van grootschalige energieopslagsystemen van het Duitse merk Tesvolt. Het opslaan van energie heeft verschillende voordelen. Eén daarvan is dat door energieopslag gemaakte pieken worden opgevangen en dalen worden gevuld. Een ander pluspunt van energieopslag is dat er na een stroomstoring vrijwel direct gebruik kan worden gemaakt van noodstroom en er dus eigenlijk onmiddellijk opnieuw stroom geleverd kan worden.
 
Als voorbeeld waar een energieopslagsysteem goed van pas had kunnen komen, noemt Burgerhout de stroomuitval op luchthaven Schiphol van afgelopen april: “Toen de boel op Schiphol werd platgelegd, moesten er zestig vluchten worden geannuleerd en strandden er bijna 6.000 passagiers. De naweeën gingen nog de hele dag door. Dit kan in de toekomst worden voorkomen met een energieopslagsysteem.”
 
Tot slot heeft energieopslag ook een groot financieel voordeel, zo weet EXPIRION , omdat de energieprijzen in de toekomst blijven stijgen en omdat vastrechtkosten dankzij een energieopslagsysteem omlaag gaan.
 
Voor meer informatie:
EXPIRION
Van de Woestijneheem 37
2182 WL Hillegom
T: 0252 51 64 20
M: 06 26 93 48 81
E: j.burgerhout@expirion.nl
www.expirion.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven