Crocosmia in de schijnwerpers bij keuring

Op maandag 13 augustus 2018 organiseerde de KAVB in samenwerking met CNB een Crocosmiakeuring. CNB organiseert daarnaast nog een Crocosmiaweek in haar handelscentrum in Lisse.

Maar liefst zeven inzenders deden hun best Crocosmia (Montbretia) zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen en dat lukte goed. Een grote variëteit aan kleuren en vormen werd geshowd. Het aantal inzendingen was zo groot dat de jury het prijsvragenprogramma aanpaste. Het sortiment werd voor de keuring ingedeeld in grootbloemig, met een diameter van circa 5 cm of groter en kleinbloemig, onder 5 cm.


Met de klok mee: Emily McKenzie van Kwekerij Davelaar, Timotheus van Fa. J.H. Oostdam, Carmin Brilliant van Kwekerij Davelaar en de presentatie van T.J.M. Leenen.

In de prijzen
De eerste prijs voor grootbloemig noviteit ging naar ‘Paul’s Best Yellow’ van Fa. A. Langedijk uit Zwaagdijk. Mooi fijn groen blad en schitterende bloemaren met grote gave gele bloemen. Volgens de inzender zeer geschikt voor de potcultuur.

De eerste prijs voor grootbloemig handelssortiment ging naar een vaas ‘Emily McKenzie’ van Kwekerij Davelaar uit Woudenberg. Bloemen met een opvallende tekening.

In het kleinbloemig sortiment werd het de jury niet gemakkelijk gemaakt. Bij de noviteiten vielen de rode ‘Brigitta’ van J.C. van de Berg uit Noordwijkerhout en de tweekleurige CTL 12014 van T.J.M. Leenen uit Sassenheim op. Uiteindelijk met een klein verschil werd zaailing CTL 112018 met fijne zacht oranje bloemen van T.J.M. Leenen de winnaar van de eerste prijs.

Bij het kleinbloemige handelssortiment werd de eerste prijs toegekend aan ‘Carmin Brilliant’ van Kwekerij Davelaar.

Doordat verschillende inzenders Crocosmia ook in vrucht (als tak met bessen) brachten, besloot de jury ook hier een prijs toe te kennen. Inmiddels is Crocosmia in bes een gewaardeerd bloemisterij product geworden en wordt veelvuldig gebruikt in boeketten. De verschillende cultivars geven duidelijk verschillende takken met bessen. Zo liet Fa. J.H. Oostdam uit Voorhout de ruim gespatieerde takken van ‘Babylon’ zien, terwijl de ‘Carmin Brilliant’ van Kw. Davelaar een tak geeft waar de bessen dicht op elkaar zitten. De vorm van de bloeiwijze en de vertakkingen bepalen in hoge mate het uiterlijk van de tak. Op dit terrein is de ene cultivar de andere niet. T.J.M. Leenen liet een zaailing in bes zien met mooie lange takken en relatief fijne bessen. Absolute topper was de nieuwe ‘Timotheus’ van Oostdam. Grote forse, gebogen takken met grote bessen maakten grote indruk. Kortom de eerste prijs was voor ‘Timotheus’ van Fa. J.H. Oostdam uit Voorhout.

De presentatie van de inzending was door alle inzenders goed verzorgd, de inzending van T.J.M. Leenen uit Sassenheim stak echter met kop en schouder boven de andere inzenders uit qua presentatie. Aparte vazen, een arrangement en fraaie vazen, waarbij het product optimaal tot zijn recht kwam. De jury kende T.J.M. Leenen een eerste prijs toe voor hun presentatie. Onder de paraplu van CNB New Plants zonden Kwekerij Eikholt en Stauden Peters een collectie siergrassen op pot in, die zich wonderwel goed mengen met Crocosmia. Dit werd gewaardeerd met een Gouden medaille.

De gehele week is deze keuring nog bij CNB te zien. Zie voor een uitgebreid fotoverslag op de Facebookpagina van de KAVB.

Bron tekst en foto's: KAVB

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven