Opbrengst 18.000 kilo actie 'Bezem door de middelenkast'

Limburgse agrariërs leveren verboden bestrijdingsmiddelen in

Ruim een op de vijf Limburgse agrariërs heeft afgelopen winter verboden chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid en ongedierte ingeleverd. Het gaat om ruim achttienduizend kilo. Doel van de actie was te voorkomen dat deze middelen ooit in het milieu terechtkomen. 29% van de glastuinders leverde middelen in: bijna 5000 kilo in totaal. Alleen akkerbouwers leverden meer middelen in.

Veel boeren, tuinders en boomkwekers hebben middelen in de kast staan die niet meer toegelaten zijn. Soms weet de agrariër dat niet. Soms weet hij niet waar hij met het spul naar toe moet en blijft het in de kast staan. Het probleem is dat er onvoldoende innamepunten bij gemeenten zijn. De meeste gemeenten nemen geen bedrijfsafval aan. Reden waarom de actie – onder de slogan ‘bezem door de middelenkast’ - nodig was. Het was een speciale actie in opdracht van de Provincie Limburg en het Waterschap Limburg.

,,Door de middelen verantwoord af te voeren is voorkomen dat ze bijvoorbeeld in het water terechtkomen,“ zegt bestuurslid Har Frenken van het Waterschap Limburg. Milieugedeputeerde Bob Ruers is tevreden met dit resultaat. ,,In grond- en oppervlaktewater worden immers nog altijd teveel restanten aangetroffen van gewasbeschermingsmiddelen,” zegt hij.

Anoniem en kosteloos
Niet alleen agrariërs, ook loonwerkers en hobbyboeren kregen de kans om anoniem en kosteloos restanten van de verboden middelen in te leveren. 682 van de 3000 aangeschreven bedrijven maakten er gebruik van. Zij leverden in totaal 18.308 kilo middelen in. Van de bezochte bedrijven waren er 123 die hun middelenkast helemaal op orde hadden en niks hoefden in te leveren. Bij één bedrijf werd maar liefst 463 kilo opgehaald en bij drie anderen bedrijven meer dan 400 kilo.

Vooral boomkwekers (39%) maakten van de actie gebruik, gevolgd door fruittelers ( 35%), akkerbouwers (32%) en glastuinders (29%). De akkerbouwers leverden het meeste in (5.963kilo), op de voet gevolgd door de tuinders (4.956 kilo). Deze laatste sector heeft gemiddeld per bedrijf ook veruit de grootste hoeveelheid afgevoerd (64kilo), gevolgd door de sector loonwerkers (38kg).

Bron: Provincie Limburg

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven