"Van gered van de vuilnisbelt naar een gouden medaille in acht jaar"

De Hydrangea paniculata 'Breg14' (Polestar) is in 2006 voortgekomen uit een bestuiving door de Nederlandse kweker Arjen Bregman. Arjen vond de Polestar in een perk met zaailingen van Dharuma variëteiten. Toen was de plant alleen nog maar bekend onder de code Breg 14 en dus plantte hij ze voor verdere observatie. 

Tegelijkertijd plantte hij ook 14 andere 'broers en zussen' van deze variëteit. Arjen en Ronald ontmoetten elkaar in 2010 en Arjan vertelde Ronald toen dat hij niet verder zou gaan met deze selecties omdat hij ging stoppen met zijn kwekerij. Ronald besloot hierna verder te gaan werken met de selecties en ze op een andere kwekerij in Boskoop te herplanten. Hier werden ze geplant in een container van 50 liter. "We hebben een winnaar"
In 2013 werden de planten vervoerd naar het Poolse Szkolka Wojciech Wróblewski, een partner van Breederplants. In Polen werd het uiteindelijke selectieprogramma gepland door Wojciech en Ronald. In juni 2015 werd Ronald door Wojciech gebeld met het volgende nieuws: "We hebben een winnaar, nummer 14. Haar bloemen zijn prachtig, ze is compact en heeft een bloem op iedere tak."

Na de goedkeuring van Arjen (de veredelaar) verstuurden ze enkele planten naar Van Son & Koot in Kaatsheuvel en naar Seiont Nurseries in Wales voor verdere productie. In 2017 plantte Van Son & Koot ongeveer 4500 planten in potten van drie liter om het volgende jaar te kunnen leveren. Ondertussen verstuurde Breederplants de planten ook naar bedrijven over de hele wereld voor observatie en om te kijken naar de prestaties van de plant.

Wereldwijde testen met Polestar
De planten werden onder andere getest in Noord-Amerika door Concept Plants, in Japan door Plantnetworks en in Hongarije door Jaroslaw Chabin. "In mei 2018 ontvingen we de foto's van deze testlocaties en die lieten zien dat de Polestar in volle bloei stond en zeer compact was. De variëteit doet het dus niet alleen goed in Polen en Nederland, maar overal waar het getest wordt. In sommige locaties veranderde de bloemkleur bovendien al naar roze", zegt Ronald.Goud voor Beste Nieuwe Product
Vorige maand dong de plant mee voor het Beste Nieuwe Product bij het nieuwe Garden Trials & Trade evenement in Boskoop, dat twee maand geleden plaatsvond. Van Son & Koot verzorgde vijf samples van de variëteit en won hiermee de gouden medaille voor het Beste Nieuwe Product. Een prachtig resultaat om het bijzondere verhaal van de variëteit mee te vieren.

De jury van het KVBC gaf het volgende commentaar: "Polestar is een kruising van Dharuma. Perfect geteelde planten en goed gepresenteerd. Zeer rijke bloei, het lijkt alsof het geen overgroeiende takken produceert. Bijzonder door zijn compacte groei, zeer vroege bloei en bijzondere bloemen en kleur."

Voor meer informatie:
Breederplants
Wibautstraat 1 – unit 9, Gouda, 2805 GA, Nederland
+31 6 55 877 338
info@breederplants.nl
www.breederplants.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven