Lavendel redt seizoen voor Deense potrozenkweker

Het buitenseizoen van lavendel nadert zijn einde. Bij de Deense kwekerij Gartneriet Brolykke worden deze week de laatste planten verzonden en de verkoopmanager van het bedrijf, Klaus René Hansen, is tevreden met de verkoop. "Ik denk dat het warme weer dit jaar in ons voordeel heeft gewerkt, althans voor onze lavendeloogst", zegt hij.


Klaus René Hansen op de IPM Essen 2018

Drie jaar geleden begon Gartneriet Brolykke met het kweken van lavendel (Elvira Ellagance in potmaat 12 en 17) op 3 hectare nabij Odense. Hun belangrijkste gewas is nog steeds de potroos, verkocht onder de merknaam Elvira Rose. Helaas vertraagde het weer de vraag en daalden de prijzen van dit gewas. Daarom is Klaus extra content met een goede verkoop van hun lavendel dit jaar. "En niet alleen de verkoop, maar ook de prijzen lagen op een acceptabel niveau. Tot nu toe is dit misschien wel ons beste lavendelseizoen."

Klaus heeft geen duidelijke reden voor de goede verkoop, maar gaat ervan uit dat de hitte en droogte in Denemarken - hun belangrijkste markt voor lavendel - een belangrijke rol heeft gespeeld. "Waarschijnlijk zijn veel planten bij de huizen van onze klanten door de hitte vergaan. Ze waren waarschijnlijk op zoek naar verse planten in de tuin en de lavendel lijkt een populair product te zijn."


Lavendel op de plantage.

Natuurlijk had Gartneriet Brolykke ook te maken met het warme en droge weer, maar hun oogst heeft er niet onder geleden. "We moesten een beetje extra water geven, maar gelukkig werd de kwaliteit niet aangetast."

Afgelopen week verlieten de laatste planten het veld en zijn de lege velden opgevuld met brassica's en verschillende grassen. De verkoop ervan loopt nu al een aantal weken en geleidelijk wordt de productie verhoogd. Ook in de kas zal de kweek van lavendel voor gebruik binnenshuis (Elvira Blue in potmaat 6 en 10) opnieuw starten en de vraag naar potrozen zal naar verwachting snel toenemen.

Voor meer informatie:
Gartneriet Brolykke
Klaus René Hansen
Email: klaus@brolykke.dk
www.brolykke.dk

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven