Vlasman

Kijkje in de keuken bij 's lands grootste Saintpaulia kweker

‘Plants for the future’ luidt de payoff van de 'kweker van de maand' augustus. Vlasman is, met een totaal oppervlakte van meer dan 30.000 m², een van de grote jongens in de Saintpaulia kwekerij. OZ Planten kwam op de koffie en kreeg er een rondleiding, waarvan hier het verslag volgt.

We zijn niet de enige die een rondleiding krijgen in de kas. Op het moment dat we binnenkomen start eigenaresse Lianne Vlasman net een tour. Een groepje Amerikanen hebben een rondleiding geboekt en zijn net als ons benieuwd naar de kweek van Saintpaulia’s. Hond Max loopt ook gezellig mee en vraagt iedereen om een aai over z’n bol.Jarenlange ervaring
Eigenaren Anton en Lianne Vlasman hebben een passie voor het vak en dat resulteert in hoogwaardige kwaliteit Saintpaulia’s. De oorsprong van de kwekerij ligt in De Kwakel. Een oom en tante van Anton Vlasman hadden daar een kwekerij voor snijbloemen in de volle grond. Antons’ vader nam het bedrijf eind jaren ’60 over en stapte over op de teelt van uitsluitend rozen. In de jaren ’70 stapte Anton Vlasman zelf in op de kwekerij en in 1982 werd de overstap naar de teelt van groene potplanten gemaakt. Tien jaar later werd de focus gelegd op bloeiende potplanten waaronder Saintpaulia. Door de jaren heen werd er groei doorgemaakt waardoor in 2000 een nieuwe kwekerij in Mijdrecht werd geopend. In 2005 werd deze locatie flink uitgebreid en werd er afscheid genomen van de tuin in De Kwakel.Topproduct
Met de 5 miljoen Saintpaulia’s die per jaar de kwekerij verlaten is Vlasman de grootste kweker van de vrolijke bloeier in Nederland. De grootste piek zit in het voorjaar rondom de feestdagen, maar de planten worden jaarrond gekweekt.
Het assortiment van Vlasman bestaat uit 6 soorten met elk een eigen mono kleur en 4 soorten die meerkleurig zijn.

Het plantmateriaal wordt vanuit Indonesië geïmporteerd en door de kweker zelf beworteld, na 5 a 6 weken worden de stekjes opgepot. In de 5 weken erna vormen zich de mooie rozetten en na nog eens 5 weken zijn de Saintpaulia’s klaar voor vertrek. Zo verlaten wekelijks gemiddeld 100.000 planten de kwekerij.Verkoopmanager Luuk (foto) geeft aan dat de kracht van Vlasman in het meedenken zit: “We denken verder dan alleen het productieproces. We verdiepen ons in de consument en denken in concepten. Kwaliteit is topprioriteit en maatwerk is vanzelfsprekend. Deze tijd vraagt om een goede samenwerking met alle partners en in overleg is bijna alles mogelijk”.

Slimme systemen
Door het gesloten watersysteem wordt er geen druppel verspild bij de watergift van de planten. Verder wordt er zeer weinig gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. In het stekproces wordt zelfs een 100% biologisch bestrijdingsmiddel gebruikt. Het slimme camerasysteem sorteert de planten zelf op diameter, kleur en aantal bloemen.

bron: OZ Planten

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven