Europees verbod op import ficus aanstaande?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) attendeert Nederlandse bedrijven en andere belanghebbenden op de publieke internetconsultatie over een voorstel van de Europese Commissie om per 14 december 2019 een importverbod af te kondigen voor 39 genera (geslachten) houtige planten.

Belanghebbenden hebben tot 15 augustus 2018 de tijd om op het voorstel van de Europese Commissie te reageren. De EU heeft op 18 juli 2018 een lijst met 39 houtige plantgenera gepresenteerd. Als deze lijst niet wordt gewijzigd, zal het importverbod voor al deze 39 planten gelden. In het voorstel wordt import van vruchten of bladmateriaal niet verboden.


Buxusrups en -mot. Beeld: NVWA Marja van der Straten

Plantgezondheidsverordening
Het voorstel van de Europese commissie vloeit voort uit de nieuwe Plantengezondheidsverordening (2016/2031), waarbij de EU meer wil inzetten op preventieve maatregelen om de insleep van schadelijke organismen tegen te gaan. Volgens de verordening kunnen nieuwe importverboden worden ingesteld voor hoog-risico-planten, op basis van een voorlopige beoordeling.

Welke planten worden verboden?
Op de lijst staan onder meer Ficus en Cycas, waarvan jaarlijks respectievelijk 4 miljoen en 1 miljoen planten worden geïmporteerd door Nederlandse bedrijven. Ook worden grote aantallen geïmporteerd van Acer, Jasminum, Ligustrum en Lonicera.

Meer achtergrondinformatie en de volledige lijst vindt u op de website van de NVWA.

bron: KCB

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven