Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teken petitie steunregeling rozentelers getroffen door ralstonia

LTO Glaskracht Nederland wil op dinsdag 25 september een petitie aanbieden aan de Vaste Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. Met deze petitie wil men alsnog bewerkstelligen dat minister Carola Schouten een steunregeling instelt voor de rozentelers die getroffen zijn door ralstonia.

Een dergelijk verzoek om herziening is natuurlijk sterker als dit ketenbreed en door het gehele vak gedragen wordt. De landelijke commissie Roos en Royal FloraHolland ondersteunen deze petitie ook. LTO Glaskracht Nederland vraagt u middels een online steunbetuiging deze petitie ook te ondersteunen. Klik op de link en steun uw collega’s en de Nederlandse rozenteelt.



Achtergrond
In de tweede helft van 2015 werd Ralstonia solanacearum voor het eerst aangetroffen in jong gewas bij een aantal Nederlandse snijrozentelers. Een (voor mens en dier onschadelijke) plantenziekte, die tot die tijd nog nooit was voorgekomen in een snijrozengewas. Op basis van artikel 3 van de Plantenziektenwet zijn de getroffen telers door de Staatssecretaris van Economische Zaken verplicht gesteld om het plantmateriaal in hun kassen te ruimen en onder speciale voorwaarden te laten vernietigen. Ook moesten de kassen en teeltbenodigdheden grondig worden gereinigd.

Op basis van een Verordening van de Europese Commissie (702/2014) is compensatie mogelijk. Echter de minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV), Carola Schouten, heeft besloten deze compensatie niet toe te kennen. Schouten vindt dat een dergelijke ziekte, die tot 2015 nog nooit in Nederland, in een rozengewas was voorgekomen, tot het normale bedrijfsrisico hoort. LTO Glaskracht Nederland vindt dit onterecht en is deze petitie dan gestart in de hoop dat de minister haar besluit herziet en alsnog een steunregeling instelt.

bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: