Eerste gerbera's bijna los uit nieuwe kas Topline Gerbera

Vader Jan Mans en zoon Rino Mans hadden al een gerberakwekerij van 2,4 hectare in Hedel. Door herindeling van dat gebied is de glastuinbouw bestemming van het perceel vervallen. Verder investeren was niet meer mogelijk en de toekomst van de kwekerij was daarom onzeker geworden. Om deze reden kochten vader en zoon zes jaar geleden een stuk grond in Tuil, een gebied waar nog wel kansen lagen voor de tuinbouw. De oude kwekerij wordt gesloopt en dit jaar is gestart met de bouw van de nieuwe kas van 3,8 hectare.


Meer foto's vindt u hier.

Het voordeel van de bouw van een nieuwe kas is dat het helemaal kan worden gebouwd en ingericht volgens de laatste ontwikkelingen en technieken. De nieuwe kas wordt ingericht volgens Het Nieuwe Telen. Denk hierbij aan diffuus glas, drie schermdoeken en luchtbehandelingskasten. Daarnaast wordt het water gefilterd door een doekfilter en ontsmet met de Priva Vialux M-line, waardoor al het water hergebruikt kan worden en er geen water geloosd hoeft te worden.

Direct naast de nieuwe kas is gerberakwekerij Antonia gelegen van Frans Mans, de broer van Jan. Hij heeft zes jaar geleden een rozenkwekerij overgenomen en omgebouwd naar gerberakwekerij. Nu zij buren zijn, delen zij onder andere stroom, Co2 en warmte om kosten en energie te besparen. Omdat kwekerij Antonia ook geïnvesteerd heeft in Het Nieuwe Telen, had de kwekerij warmte over. Bij de bouw van de nieuwe kas van Topline Gerbera is rekening gehouden met het complete plaatje voor warmte, Co2 en elektra voor beide bedrijven. In het ontwerp is daarom minder warmte vermogen opgesteld. Daarnaast zorgt het voor een grotere bedrijfszekerheid omdat bij (WKK) storingen de warmte, Co2 of elektra door de buurman geleverd kan worden. Stolze heeft gezorgd voor de koppeling met onder andere de computersystemen tussen de twee kwekerijen waardoor stroom, Co2 en warmte gedeeld kunnen worden.

Stolze is bij dit project verantwoordelijk voor de elektro- en watertechniek en de assimilatiebelichting. Op dit moment is men bezig met de afronding van het project. Ongeveer een maand geleden zijn de planten de kas in gegaan en naar verwachting zullen een dezer dagen de eerste gerbera's al in bloei staan.


Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
T +31 174 513 779
info@stolze.nl
www.stolze.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven