Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huiquan Chen, Project Development Manager bij Ridder

"Diversificatie grote drijfveer achter ontwikkelingen Chinese sierteeltsector"

Nederland staat bekend als een grote krachtpatser in de wereldwijde sierteeltsector. Maar ook de Chinese provincie Yunnan timmert hard aan de weg met de teelt en handel van bloemen en planten. Afgelopen week werd het potentieel van de Chinese sierteeltsector blootgelegd tijdens de 19e editie van de Kunming International Flower Show.



Sierteelt epicentrum
Kunming, en de Yunnan provincie in het algemeen, vormt het epicentrum van de Chinese sierteeltsector. De regio kent ruim 200.000 tuinbouwondernemers, biedt werkgelegenheid aan 800.000 mensen en herbergt meer dan 100.000 hectare tuinbouw.

Bijna 80% van de bloemen en planten die verkrijgbaar zijn in de middelgrote steden van China komen uit Yunnan. Vooral de Chinese overheid is altijd een belangrijke afnemer geweest. Na een aantal lastige jaren waarin de Chinese sierteeltsector het effect van verschillende overheidshervormingen voelde, trekt de bloemenmarkt nu weer aan.



Kansen
"Investeerders tonen opnieuw interesse in de ontwikkeling van glastuinbouwkassenprojecten", vertelt Huiquan Chen, Project Development Manager bij Ridder. "Een aantal belangrijke trends op het gebied van diversificatie van variëteiten creëert meer vraag naar bloemen en planten. Hoewel er in het verleden vooral belangstelling was voor lelies en anthuriums, is er tegenwoordig ook veel ruimte voor andere variëteiten en kleuren. Veel groei is daarom te zien in gewassen als potrozen, minirozen, hortensia's en vetplanten. Dit biedt natuurlijk ook kansen voor de ontwikkeling en uitbreiding van sierteeltbedrijven.”


Markt wordt groter
Volgens Chen zie je die ontwikkelingen plaatsvinden in de gehele Yunnan provincie. "In het verleden was veel van de productie geconcentreerd rondom Kunming, waar Nederlandse producenten hun uitgangsmateriaal en moderne tuinbouwtechnologie introduceren. Ook wij hebben hier klanten, zoals bijvoorbeeld Kunming Hasfarms, een 25 hectare groot, Nederlandstalig productiebedrijf van anjers, hortensia’s en alstoemeria. We zien echter ook meer ontwikkeling op lokaal niveau en in andere regio's. We zijn bijvoorbeeld betrokken bij de fase IV-uitbreiding van de Chinese kweker Jianye in Henan. Dit bedrijf ten zuiden van Beijing kweekt een grote variëteit aan anthuriums en andere soorten. Het project is een voorbeeld van hoe samenwerking tussen Chinese en Nederlandse partijen kan leiden tot een succesvolle, winstgevende Chinese tuinbouwonderneming."

Optimale controle in kasomgeving
Veel bezoekers van de Kunming International Flower Show toonden interesse in het automatiseren van hun tuinbouwbedrijven. "Als gevolg van de toenemende arbeidskosten, overwegen veel telers de integratie van techologie die helpt om de processen efficiënter te laten verlopen”, vertelt Chen. "Daarnaast is er veel algemene belangstelling voor het telen in een gecontroleerde omgeving. Het lijkt erop dat telers zich steeds meer bewust zijn van de voordelen van het telen in een volledig geautomatiseerde en gecontroleerde kassen. "

Ridder hecht veel waarde aan de ontwikkeling van de Chinese tuinbouw. Met een sterke lokale aanwezigheid en kantoor in Shanghai ondersteunt het bedrijf al meer dan 20 jaar de Chinese tuinbouwsector.

Voor meer informatie:
Ridder
ridder.com
Publicatiedatum: