Wageningen Universiteit voor één dag arena voor agrarische legorobots

Op woensdag 11 juli vond in Wageningen een bijzondere challenge plaats. 13 tweekoppige teams van 8- tot 16-jarigen bouwden robots en streden om de titel 'beste landbouwkundige Lego Mindstorms robot'. Het gaat bij deze wedstrijd niet alleen om de mooiste, de meest technische, en de meest robuuste, maar vooral welke robot het meest efficiënt een landbouwkundige handeling kan uitvoeren.


Bron foto: Twitter Food Valley Netwerk

Deze Lego Mindstorms Challenge is een onderdeel van de European Agricultural Engineering Conference (AgEng) die van 8 tot en met 12 juli in Wageningen plaatsvindt. Eens in de twee jaar organiseert de Europese Society voor Landbouwkundig ingenieurs deze internationale conferentie om innovatieve technische ontwikkelingen en oplossingen voor de uitdagingen in de landbouw en in biologische systemen uit te wisselen.

Stimulans voor exact georiënteerde jongeren
Gerrit Polder, mede-organisator van deze challenge, legt uit waarom voor de challenge voor deze doelgroep is gekozen. "Voor slimme kinderen zijn er op scholen vaak allerlei 'plus' programma's te volgen. Maar vaak niet op het exacte vlak. De meer exact georiënteerde kinderen vallen vaak tussen wal en schip. Bij dit soort activiteiten zie je dat deze kinderen boven komen drijven."

Bron foto: Twitter Maarten Vrolijk

Polder heeft al eens op verzoek van het Wetenschapsknooppunt op lagere scholen lessen verzorgd over zijn vak, robotica in de landbouw. Ook wist hij van zijn collega Erik Pekkeriet, die jaarlijks Het Heuvelrug Robot Project in Amerongen organiseert, dat zo'n wedstrijd veel exact aangelegde jongeren trekt. Zo ontstond het idee om in het kader van de AgEng-conferentie en het 100-jarig bestaan van Wageningen Universiteit een soortgelijk evenement op Wageningen Campus te organiseren. Polder: "Het is natuurlijk mooi meegenomen dat jongeren op deze manier kennismaken met Wageningen en met ons vakgebied."

Arena
Woensdagmiddag kregen de deelnemende teams de opdracht een robot te bouwen die iets kan wat een robot in de landbouw zou kunnen doen. Gerrit Polder: "Tijdens het eerder op 30 juni gehouden Heuvelrug Robot Event moesten de teams met de door hun geknutselde LEGO-robot zieke en gezonde 'planten' (de zieke 'planten' werden aangegeven met een rode cirkel en de gezonde met een groene) moesten onderscheiden. Vervolgens moesten ze op de zieke planten (modellen van) kevers strooien om de ziekte biologisch te bestrijden."

"Elk team krijgt twee uur de tijd om een robot te bouwen en te programmeren. Wij zorgen voor een wedstrijdbaan om te oefenen. Als de twee uur om zijn, moeten alle teams één voor één binnen 4 minuten een parcours afleggen op het 'strijdtoneel van 1x2 meter met obstakels' en de opdracht uitvoeren. Het is heel leuk om te zien dat de teams met heel verschillende oplossingen komen voor het uitvoeren van dezelfde opdracht."

Bron: Wageningen University and Research

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven