Juni was een maand waarin een bescheiden plus van 2,5% werd gerealiseerd tot een omzetwaarde van € 459 miljoen. Planten tekenden hiervoor met een groei van 2,3% voor en bloemen met 2,7%. Door tegenvallers in voorgaande maanden is de voorsprong op de eerste helft vorig jaar fractioneel. Bijzonder is wel, dat na zestien kwartalen onafgebroken groei het afgelopen kwartaal iets lager was dan het tweede vorig jaar. In april en mei moest de exporterende groothandel 2,3% respectievelijk 1,4% inleveren en de plus van 2,5% kon dit niet goedmaken. Vooral de bloemenexport bleef achter, de planten maakten de achterstand na het eerste kwartaal daarentegen onverwacht goed.
Weeromslag
Weersomstandigheden hebben dit jaar een onevenredig groot effect gehad op de bloemen- en plantenafzet en productie. Aanvankelijk was het voorjaar koud, waardoor de vraag naar met name tuinplanten achterbleef. Vooral maart en begin april kostte dit in belangrijke afzetgebieden omzet. De mooi weer daarna sloeg de bloemenmarkt om en kromp de vraag in april en in mei. Bovendien waren er door overmatige regenval in Afrikaanse productiegebieden teelt-, leverings- en kwaliteitsproblemen.
Groeipotentie
”De stabilisatie van de exportwaarde herkennen we voor ons bedrijf niet. De groeipotentie in veel landen is goed, dat geldt met name voor Oost-Europa maar eigenlijk ook wereldwijd”, voorziet directeur Sander van Veldhoven van Flower Force. Nummer vier Polen in de lijst van afzetbestemmingen van Floridata zette de omzetgroei tot en met juni met 10% door en in nummer acht Rusland wordt voor het eerste half jaar een groei van 15% gerealiseerd.
De groeipotentie staat in de top-10 afzetbestemmingen, goed voor bijna 80% van de exportomzet voor bloemen en planten uit Nederland, onder druk: in vijf van de tien werd in het dit eerste half jaar minder omzet gerealiseerd. Een jaar geleden was dit alleen nog het geval in het Verenigd Koninkrijk, dat nu op een achterstand staat van -3% op € 458 miljoen.
”De onzekerheid van Brexit werpt z'n schaduw vooruit”, signaleert Lamboo voor de Engelse markt. ”Des te belangrijker om de internationalere focus te versterken. De combinatie van beschikbaarheid van bloemen uit de hele wereld met de logistieke capaciteit voor import en export bepaalt onze positie”, blikt Van Veldhoven vooruit op de tweede helft van het jaar.
”Groen wordt steeds belangrijker om ook de effecten van klimaatveranderingen te bestrijden”, benoemt Mesken een pluspunt van met name planten. ”Voor onze deelnemers hebben we binnenkort een verkenning beschikbaar van opkomende en potentiële groeimarkten”, aldus Van den Berg. ”Dat is in samenwerking met Hogeschool Inholland Delft opgesteld en komt net als het nieuwe Floridata portal met meer inzicht in marktontwikkelingen beschikbaar.”
bron: Floridata & VBW