Eerste aanmeldingen noviteitenkeuring van Plantarium 2018

De eerste aanmeldingen voor de jaarlijkse noviteitenkeuring van Plantarium 2018 zijn binnen. Hieronder een overzicht:

Acer palmatum 'JWW7' (Brown Sugar)
Acer palmatum 'JWW7' (Brown Sugar) is een zeer gezonde en sterk groeiende Japanse esdoorn. In het voorjaar loopt de plant met chocoladebruin tot donkergroen blad uit. Na de langste dag zal het schot fel en helderrood zijn en doorgroeien tot in september. Doordat de plant goed vertakt, vormt deze in korte tijd een mooie struik. De takken zijn de gehele winter helderrood. Brown Sugar is goed winterhard en gewonnen door Jan-Willem Wezelenburg uit Hazerswoude. Van Vliet New Plants uit Stroe is de inzender, Ronald Roos uit Boskoop brengt hem in de handel. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Albizia julibrissin 'Pos 1' (Tropical Dream)

Albizia julibrissin 'Pos 1' (Tropical Dream) is de langst bloeiende winterharde kleine boom voor koelere klimaten. De bloei is uitbundig met grote aantallen, op steeltjes staande roze pluimen van begin juli tot half september, waarbij zich iedere dag weer nieuwe bloemen openen. Albizia wordt ook 'slaapboom' genoemd omdat de fijne blaadjes van het varenachtige blad zich iedere avond als de handen van een Boeddha sluiten. Tropical Dream is als beste geselecteerd uit een groep zaailingen uit de hoger gelegen gedeeltes rond Seoul (Korea). Hij is daarom zonder bescherming goed winterhard. Na twee jaar komt de boom al in bloei. Ongesnoeid wordt de boom 5 à 6 m hoog. Na 10 jaar kan hij jaarlijks gesnoeid worden om de bloei te bevorderen, maar noodzakelijk is dat niet. Tropical Dream wordt ingezonden door Van Vliet New Plants uit Stroe die hem ook in de handel brengt. Winner is Johan Possemiers uit Brecht, België. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Alstroemeria 'Teshunte' (Summer Breeze)

Alstroemeria 'Teshunte' (Summer Breeze) is een border Alstroemeria die valt onder de nieuwe potplantenserie Summer Paradise van HilverdaKooij. Summer Breeze onderscheidt zich als vaste plant door de prachtige kleurschakeringen in de bloemen en het donkere blad. Opvallend is de bloeiperiode, deze is van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst, jaar in, jaar uit. De plant is winterhard. HilverdaKooij BV uit De Kwakel is de winner en heeft de plant ook ingezonden voor de noviteitenkeuring

Calluna vulgaris 'Betty' (Gardengirls)

Calluna vulgaris 'Betty' (Gardengirls) heeft zuiver-witte knoppen; die groter zijn dan bij andere variëteiten. Het loof is zilver-groen. ‘Betty’ is een selectie uit 'Bettina', is twee weken eerder op kleur en daarmee een mooie toevoeging aan de zomerlijn. De plant heeft dezelfde robuustheid als de oorspronkelijke variëteit. De variëteit is gewonnen door Johannes van Leuven uit Geldern-Lüllingen (Duitsland). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Heidezüchtung Kramer uit Edewecht, Duitsland brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

Calluna vulgaris 'Martina' (Gardengirls)

Calluna vulgaris 'Martina' (Gardengirls) is een selectie uit 'Loki' en heeft donkerrode knoppen. Belangrijk verschil met ‘Loki’ is de langere houdbaarheid. Daarom wordt ‘Loki’ binnenkort vervangen door 'Martina'. De plant is gewonnen door Georg Münster uit Geldern-Lüllingen (Duitsland). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Heidezüchtung Kramer uit Edewecht, Duitsland brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

Calluna vulgaris 'Rote Janina' (Gardengirls)

Calluna vulgaris 'Rote Janina' (Gardengirls) heeft een hangende groeiwijze met purperrode knoppen en een veel sterkere groei dan 'Claire'. De plant is gewonnen door Gerhard Martens uit Uedem (Duitsland). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Heidezüchtung Kramer uit Edewecht (Duitsland) brengt 'Rote Janina' in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

Clematis 'Evipo098' (Sarah Elizabeth Boulevard Up Climbers / Raymond Evison)

Clematis 'Evipo098' is een langbloeiende Clematis. De roze bloemen bestaan uit zes tot zeven, puntige, kelkbladeren met mooi contrasterende rode helmknoppen. De bloemen verschijnen in groten getale van de late lente tot het eind van de herfst. De plant is goed herbloeiend, groeit tot ongeveer 1,2 meter hoog en vereist stevige snoei. Deze Clematis is gewonnen door The Guernsey Clematis Nursery Ltd uit Vale (Guernsey). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Hoogeveen Plants uit Hazerswoude heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring en brengt hem tevens in de handel.

Clematis 'Evipo097' (Kitty Boulevard Up Climbers)

Clematis 'Evipo097' (Kitty Boulevard Up Climbers) is een compact groeiende, zeer rijkbloeiende, witte Clematis. Hierdoor is de plant zeer geschikt voor de kleine tuin of in pot of container op het terras of balkon. De plant wordt zo’n 120 cm hoog en vereist stevige snoei. Deze Clematis is gewonnen door The Guernsey Clematis Nursery Ltd uit Vale (Guernsey). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Inzender is Hoogeveen Plants uit Hazerswoude die de plant ook in de handel brengt.

Clematis 'Evipo111' (Tranquilité Boulevard Up Climbers / Raymond Evison)

Clematis 'Evipo111' (Tranquilité Boulevard Up Climbers / Raymond Evison) is een aantrekkelijke rijkbloeiende clematis die vanwege zijn compacte groei zeer geschikt is voor de kleine tuin. De bloemen hebben lichtblauwe kelkbladeren met een lichte, tot wit vervagende nerf die mooi contrasteert met de roodbruine meeldraden. De plant is rijkbloeiend over een lange periode van de late lente tot de vroege herfst. De lichte kleur maakt dat de plant ook geplant kan worden tegen een achtergrond met donker blad of bij vrijstaande struiken of rozen in de tuin. De plant wordt zo’n 120 cm hoog en vereist stevige snoei. Deze Clematis is gewonnen door The Guernsey Clematis Nursery Ltd uit Vale (Guernsey). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Hoogeveen Plants uit Hazerswoude heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring en brengt hem tevens in de handel.

Daboecia cantabrica 'Annika', Daboecia cantabrica 'Ramona' en Daboecia cantabrica 'Tina'
Heidezüchtung Kramer uit Edewecht (Duitsland) heeft drie nieuwe Daboecia cantabrica cultivars ingezonden voor de keuring. Deze cultivars zijn gewonnen door Johannes van Leuven uit Geldern-Lüllingen (Duitsland). Voor alle drie is kwekersrechtelijke bescherming aangevraagd. De planten bloeien van juli tot oktober, hebben een rechtopgaande groei, tot zo’n 50 cm hoogte en licht groen blad. Snoei na de eerste bloei geeft een rijke herbloei in de herfst. Een van de belangrijkste kenmerken van Daboecia is het belang als voedselbron voor hommels.
Daboecia cantabrica 'Annika' heeft roze bloemen.
Daboecia cantabrica 'Ramona' bloeit met donker violette bloemen.
Daboecia cantabrica 'Tina' heeft rode bloemen.

Dianthus gratianopolitanus 'Arepont' (Diantini Splash)
Dianthus gratianopolitanus 'Arepont' (Diantini Splash) is een rijkbloeiende Dianthus, die meerdere keren per jaar bloeit met donkerroze en geurende bloemen. De plant is zeer compact, goed winterhard en minder gevoelig voor ziekten en plagen dan andere Dianthus soorten. Diantini Splash is niet alleen een aanrader voor schalen, potten en de particuliere tuin, maar ook voor stadsparken is het een unieke plant. Met zijn opvallende kleur maakt Diantini Splash iedere tuin en park tot een feest. De plant is gewonnen door Armada Young Plants uit De Lier die de plant tevens in de handel brengt. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. De Jong Tuinplanten VOF uit Made heeft de plant ingezonden.

Dianthus 'Hilkaylee' (Kaylee)
Dianthus 'Hilkaylee' (Kaylee) heeft vrolijke bloemetjes die een verleidelijke geur verspreiden: zoet en vooral heel bloemig. Van de geurende bloemetjes van Kaylee kun je bijzonder lang genieten. De plant bloeit onophoudelijk vanaf het voorjaar tot en met het najaar. En een zonnige plek is aan te bevelen; in de zon geuren de bloemetjes nog meer dan in de schaduw! Het is een sterke plant voor zowel binnen als buiten. Deze kwekersrechtelijk beschermde plant is gewonnen door HilverdaKooij BV uit De Kwakel die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring. F.N. Kempen uit Mijdrecht brengt Kaylee in de handel.

Fargesia murieliae 'Luca'
De dwergcultivar Fargesia murieliae 'Luca' is een echte vernieuwing bij de kluitvormende bamboes. De plant is kogelvormig en wordt ook na jaren niet hoger dan 40 à 50 cm en ongeveer 1 m breed en is daardoor een perfecte cultivar voor kleine tuinen, vakbeplanting en in pot voor op terras of balkon. De plant vormt geen woekerende uitlopers en is daarom als bamboe prima geschikt voor de aanplant. Bovendien is de plant goed winterhard en vraagt weinig tot geen onderhoud in de
tuin. Inzender is Van Vliet New Plants uit Stroe. Van Son & Koot uit Kaatsheuvel en Hoogeveen Plants uit Hazerswoude brengen ‘Luca’ in de handel. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Hibiscus syriacus 'AartDevil1' (Red Devil)
Hibiscus syriacus 'AartDevil1' (Red Devil) is met recht een aanwinst bij de tuin-Hibiscussen en is gewonnen door Mario van Aart uit Oudenbosch. Red Devil is een compacte cultivar met een zeer rijke bloei. De intens rode bloemen contrasteren mooi met het donkergroene blad. De bloemen zijn opvallend groot voor een H. syriacus cultivar. Bijkomend voordeel is dat Red Devil steriel is. Red Devil is geschikt voor bloeiende hagen, in grote bloembedden als solitair, of in pot. De plant bloeit van de zomer tot de vroege herfst. Van Vliet New Plants uit Stroe is de inzender en brengt de plant tevens in de handel. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Hibiscus syriacus 'Verosa'
Hibiscus syriacus 'Verosa' is met zijn mooie witte gevulde bloemen met roze accenten een mooie toevoeging aan het Hibiscus sortiment. Voordat de bloem opent, doet de bloemknop denken aan de knop van een mooie roos. De plant heeft een krachtige groei en een sterke bloemkwaliteit. Hibiscus syriacus 'Verosa' raden we aan voor bloeiende hagen, in grote bloembedden als solitair, of in pot. De plant bloeit vanaf de zomer tot in de vroege herfst. Van Vliet New Plants uit Stroe heeft de plant ingezonden en brengt hem tevens in de handel. Winner is Mario van Aart uit Oudenbosch. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

bron: Plantarium

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven