Laurens Maartens, NBWM:

"Pond is speelbal van Britse politieke chaos"

Het pond schiet alle kanten op omdat de positie van de Britse premier Theresa May wankelt na het plotselinge vertrek van twee ministers. De politieke chaos in Groot-Brittannië is compleet nadat minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maandagavond zijn vertrek bekend maakte. Een dag die voor zowel premier Theresa May als het Britse pond hoopvol begon, eindigde hierdoor in grote onzekerheid. Maandagmorgen had Brexit-minister David Davis namelijk zijn ontslag al ingediend. Davis kon zich als voorstander van een harde Brexit niet vinden in een voorstel van May waarbij er ook na het vertrek uit de Europese Unie (EU) vrij verkeer van goederen mogelijk blijft. In ruil hiervoor zou het land de handelsregels van de EU moeten volgen.Kolonie van Europa
Die concessie schoot niet alleen Davis in het verkeerde keelgat. In zijn ontslagbrief schrijft Johnson dat het land een kolonie van Europa dreigt te worden. In zijn ogen is de droom van een overtuigende Brexit waarbij het land een nieuwe start kan maken, langzaam aan het sterven als gevolg van onnodige twijfels. Door het vertrek van twee belangrijke ministers is de positie van May opnieuw gaan wankelen. De onzekerheid leidde ertoe dat het pond na het onverwachte vertrek van Johnson terugviel tot het laagste niveau in vier maanden. Aanvankelijk was de munt juist opgeveerd, aangezien handelaren verwachten dat het opstappen van Davis de weg vrijmaakte voor May om vaart te maken met de Brexit-onderhandelingen.

Positie verdedigen
Voorlopig heeft May haar handen vol aan het verdedigen van haar eigen positie. Ze handelde razendsnel door Dominic Raab aan te stellen als opvolger van Davis en om Jeremy Hunt op de vrijgekomen plaats van Johnson te zetten. Raab heeft zich sterk gemaakt voor de Brexit. Met zijn benoeming geeft May aan dat ze niet meteen voor een nieuwe koers kiest. Daarmee probeert ze een opstand van haar partijleden die voor een harde Brexit zijn te voorkomen. Voorlopig is dat gelukt aangezien een sterke tegenkandidaat ontbreekt en de premier nog de steun heeft van een kleine meerderheid binnen haar partij.

Hete zomer
Het pond heeft zich wat hersteld nu duidelijk wordt dat May nog de regie in handen heeft en haar Brexit-plannen aan de EU kan voorleggen. Daarmee is de munt na een flinke achtbaanrit weer terug op het niveau van voor het weekend. De flinke koersschommelingen zijn een voorproefje van wat de valutawereld de komende maanden te wachten staat. Na het vertrek van David Davis en Boris Johnson verliest May zienderogen de controle over haar regering. Beide heren kunnen nu al hun kritiek spuwen zonder de beperkingen van ministeriële verantwoordelijkheid. Vooral Johnson beschikt over flair en grote populariteit. Houdt May zich staande in dit politieke wespennest of ligt er muiterij op de loer? De politieke chaos in Groot-Brittannië is nog lang niet voorbij. Het pond gaat een hete zomer tegemoet.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast-verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven