Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
700 miljoen meer dan in 2016

Bedrijven investeren bijna 3,4 miljard euro in groene technieken

Het Nederlandse bedrijfsleven meldde in 2017 voor bijna 3,4 miljard euro aan investeringen in groene technieken voor de Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA en Vamil). Dit blijkt uit het jaarverslag 2017. Deze fiscale regelingen ondersteunen investeringen in milieuvriendelijke technieken.

Het totale investeringsbedrag lag in 2017 ruim 700 miljoen euro hoger dan in 2016. Ook het totale aantal meldingen (aanvragen) steeg binnen een jaar van 9.700 naar 13.430.

Fiscaal voordeel bedrijfsleven
Het berekende totale fiscale voordeel dat deze regelingen het Nederlandse bedrijfsleven biedt, bedraagt over het jaar 2017 ongeveer 141 miljoen euro. Vooral investeringen in duurzame gebouwen, duurzame kassen en stallen, duurzame mobiliteit en circulair ondernemen (waaronder recycling en vermindering grondstoffenverbruik) werden gemeld.

Groot aandeel voor agrarische sector

Net als in voorgaande jaren maakte de agrarische sector veel gebruik van deze regelingen. De land- en tuinbouw claimde in 2017 ongeveer 35% van het beschikbare MIA en Vamil-budget. In de veehouderij is er sprake van een lichte daling in milieu-investeringen ten opzichte van het jaar 2016. Investeringen in land- en tuinbouw betreffen vooral duurzame stallen en kassen.

Beleid
Met de MIA en Vamil wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Financiƫn een impuls geven aan investeringen in milieu-innovatie en duurzame economische groei.

Het kabinet wil in 2030 een grondstoffenbesparing realiseren van 50% en een reductie van 7 megaton aan broeikasgassen. Deze doelstelling is vastgelegd in het Rijksbrede programma Circulaire Economie. Voor de sector mobiliteit ambieert het kabinet een extra CO2-emissiereductie van 3,5 megaton ten opzichte van de eerdere doelstelling in het Energieakkoord. Dit komt voort uit de Klimaatafspraken van Parijs.
 
Bron: RVO
 
Publicatiedatum: