Colson Europe B.V. bouwt marktpositie uit in Afrika met oprichting Castor Solutions EA Ltd

Het enorme groeipotentieel voor het veiling-wiel

Tholen - Colson is ‘s werelds grootste producent en leverancier van zwenkwielen. Een ogenschijnlijk triviaal feitje, ware het niet dat hier sprake is van een miljoenen business en van een product met bijna een even groot aantal toepassingen. Door de gehele keten heen, van kwekerij tot consument in om het even welk land, reilt en zeilt, maar vooral rolt de bloem of plant naar zijn bestemming. Sinds kort heeft Colson Europe B.V. zijn marktpositie in Kenia verder uitgebouwd middels de installatie van Castor Solutions EA als importeur en afzetbedrijf voor de regio.
 
Een mooie samenloop van omstandigheden, vertelt Harrie Bonenkamp. “We doen hier al wat langer zaken in diverse toepassingen: van wielen voor constructiewerkplaatsen tot de voedingsmiddelenindustrie. Niet zo lang geleden bijvoorbeeld is voor één van de textielproducenten een nieuw Material handling systeem in gebruik genomen met onze wielen daarin. Nu hadden we in Oost-Afrika, voor hand en spandiensten en het contact met onze klanten, al voeten aan de grond in de persoon van Esther Muthara. Omdat onze markt steeds groter werd, was meer vastheid gewenst. Dat resulteerde in de oprichting van Castor Solutions”.
 

Links Harrie Bonenkamp en Esther Muthara, met rechts medewerkers Betty en Gabriel

Op de IFTEX, afgelopen maand in Nairobi, presenteerde het bedrijf zich voor het eerst officieel. Esther heeft er een fulltime job aan, Betty en Gabriel zijn er tot nog toe parttime bij betrokken (voor administratieve en technische ondersteuning resp.). Gezien de potentie in de markt – naar eigen zeggen ontdekken steeds meer transporteurs en kwekers de voordelen van kwaliteit t.o.v. goedkopere maar minder solide producten – is het niet ondenkbaar dat dit nog uitgebouwd wordt.

Veiling wiel
Wielen is een breed begrip, maar waar het bij de kwekers vooral om gaat is het zgn. veiling wiel. Dit is een 4de generatie product, dat telkens weer een beetje geperfectioneerd werd. Het gebruik van precisie kogellagers, de stabiliteit van het zwenkhuis en vooral het 'unieke' natuurrubber materiaal waarvan de wielen gemaakt zijn – geoptimaliseerd op draagvermogen, slijtvastheid en lage rolweerstand – zijn door de jaren heen geoptimaliseerd. De huidige modellen, vertelt Harrie, zijn qua TCO (total-cost of ownership) veel economischer dan de lokaal beschikbare varianten.

Mentaliteit
Tot slot is een permanente vertegenwoordiging in de Oost-Afrikaanse markt een strategische stap voor de langere termijn. De wielen van Colson Europe zijn vaak niet goedkoper dan die van de concurrentie, maar, verzekert Harrie, ze gaan beduidend langer mee. “Dat is geen goedkoop verkoopargument. Er bestaat zoiets als een mentaliteitsverschil in de manier waarop wij en de mensen hier met onze spullen omgaan. Waar wij (in onze westerse wereld) bij de lichtste hapering klagen dat het wiel onder de kar kapot is, constateert men hier dat hij het (dus) nog doet. Gevolg is dat men snel tevreden is, terwijl wij daar heel wat kritischer op zijn. Maar wanneer men ontdekt dat onze wielen langer meegaan, duurzamer zijn en bovendien makkelijker in gebruik, dan worden wij interessant.”
 
Voor meer informatie:
Colson Europe B.V.

Generatorstraat 11
3903 LH Veenendaal
T: +31 318-536611
E: info@colson-europe.com
www.colson-europe.com


Castor Solutions EA Ltd
www.castorsolutions.co.ke

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven