49ste Fleuroselect ledenconventie

Veredelaars op marktverkenning in Barcelona

Naar aanleiding van de 49ste Fleuroselect ledenconventie kwamen enkele pot- en perkplantenveredelaars, jonge-plantenproducenten en afzetorganisaties samen in Barcelona. Meer dan honderd deelnemers uit veertien verschillende landen reisden naar de hoofdstad van Catalonië om de lokale sierteeltmarkt te verkennen en te netwerken met collega’s en vrienden.
 


Grup Roig
De gastheer van het evenement was Grup Roig, de grootste onafhankelijke jonge-plantenproducent van Spanje. Het familiebedrijf Grup Roig, met de derde generatie aan het roer, kweekt tegenwoordig vooral jonge planten op voor Spaanse kwekers. Daarnaast heeft het bedrijf een strategische samenwerking met de Duitse veredelaar Selecta one en afzetcontracten met het Spaanse afzetbedrijf Viveros Pereira en het Franse afzetbedrijf Graines Voltz. Speciaal voor de Fleuroselect-conventie hebben Marc Roig, Ignasi Calvo Vergés en hun team een geweldig containerveld aangelegd om het commerciële assortiment van Grup Roig aan de Fleuroselect-afgevaardigden te tonen. Daarnaast was er het testveld van Fleuroselect waarop gloednieuwe, nog niet geïntroduceerde veredelingsresultaten worden vergeleken met variëteiten die al op de markt zijn, waarbij ook meer dan twintig Fleuroselect Gold Medal-winnaars waren geplant. Tot slot werd de gehele groep getrakteerd op een overheerlijke paella die Joan Roig, vader van de huidige eigenaar Marc, hoogstpersoonlijk had bereid.

Plantinova
Op het programma stond ook een bezoek aan de proefvelden van Plantinova. Lluis Masvidal, algemeen directeur van Plantinova, gaf een uiteenzetting over de prestaties van het bedrijf als licentiebureau en als proefstation voor het Middellandse Zeegebied.

Spaanse markt
Ignasi Calvo Vergés, commercieel directeur van Grup Roig, zorgde voor een gedetailleerde inkijk in de gewoontes van Spanjaarden. Door lastige economische omstandigheden zoals aan de ene kant een hoge werkloosheid en lage salarissen, en aan de andere kant het feit dat veel mensen in appartementencomplexen wonen zonder veel buitenruimte, is de Spaanse markt voor bloemen en planten nogal beperkt. Er zijn 2.086 kwekerijen in Spanje, met een totaaloppervlak van 6.664 ha en een gecombineerde productiewaarde van 770 miljoen euro. Er zijn weinig gespecialiseerde tuincentra en de verkopen stijgen niet; planten worden vooral gekocht in supermarkten of in de ‘groene hoek’ van bouwmarkten.

Groen Barcelona

Grup Roig liet de Fleuroselect-groep enkele typische tuinen en groene ruimtes rondom het stadscentrum zien. De tuinen van het Albeniz-paleis, de Catalaanse residentie van de Spaanse koninklijke familie, zijn een weelderige oase van rust, waarin groen en kleurrijke bloemen elkaar vrolijk afwisselen. Het Montjuïc-paleis en zijn groene buitenruimte bieden een spectaculaire blik op de stad. De groep bezocht ook het Centre Modernista Sant Pau, dat tot 2009 het belangrijkste ziekenhuis van Barcelona was. Deze open ruimte met solitaire gebouwen, omringd door rustgevend groen, is aangelegd in de prachtige Catalaanse art-nouveaustijl en viel op door het gebruik van natuurmotieven in het magnifieke interieur, waarmee het welzijn van de patiënten werd bevorderd.


Voor meer informatie
Fleuroselect
info@fleuroselect.com
www.fleuroselect.com 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven