Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken: "Niet meer, maar Beter"

Kijkje in de tuinbouwvastgoedmarkt

Met een klein team werkt Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken aan “Niet meer, maar beter”. Dat ziet men naar eigen zeggen terug in de vastgoedmarkt voor glastuinbouw. Investeren in goede locaties met perspectief voor duurzame energie, samenvoegen van locaties om efficiënter te werken, fusies/samenwerkingen binnen teeltgroepen of in de bedrijfskolom en (nieuw)bouw op de kop van het bedrijf ten behoeve van het verwerken eigen product zijn zomaar een paar ontwikkelingen van de laatste tijd. Ondernemers worden steeds creatiever om met de schaarse middelen (niet te vergeten de medewerkers) in te spelen op vragen uit de markt. Dat alles levert ook “wijkers” op: ondernemers die de ontwikkelingen niet bijhouden en hun bedrijven/gronden verkopen.

Hoe vertaalt zich dat alles in de markt?


foto: Vellekoop Makelaardij

Prijzen
Stabiel, nadat de afgelopen jaren de prijzen vanuit het dal met 25 à 30% zijn gestegen.

Toenemend aantal transacties van kleinere bedrijven
De markt voor aan- en verkoop van glastuinbouwbedrijven en -gronden kenmerkte zich het afgelopen half jaar door een toenemend aanbod van kleinere bedrijven. Deze bedrijven werden vooral gekocht door buren of bedrijven uit de directe regio. De juiste timing is in die situatie voor beide partijen van belang. Doet zich een mogelijkheid voor om het bedrijf te verkopen, dan wordt dit serieus overwogen. Onze rol daarbij is de advisering over prijzen, aanpak en voorwaarden, zowel voor verkopers, maar ook kopers schakelen ons steeds meer in. Dit laatste zoals bij een aankoop van aangrenzende grond in het Westland.

Middensegment tot 10 hectare kas, gering aanbod, kleine vraag
In de groententeelt zijn wij recent betrokken geweest bij enkele transacties van moderne bedrijven tussen 5 en 10 hectare. In de sierteelt betrof het bedrijven van veelal iets kleinere oppervlakte en ook iets oudere glasopstanden.
Het betrof bijvoorbeeld in de regio Bleiswijk een “groeier” in de komkommerteelt, een bedrijfsverplaatsing in het sierteeltgebied rondom Aalsmeer en ook een reconstructie met meerdere bedrijven (“stoelendans” met aan- en verkoop bedrijven en -bouwrijpe- gronden) in de Noordoostpolder.
Binnen deze groep leven veel vragen over toekomstperspectief en hoe hierop in te spelen. Wij leveren hier veel advieswerk door met de ondernemers de kansen en mogelijkheden te bespreken.

Categorie bedrijven die verkocht worden ten behoeve van aanverwante (semi-agrarische) bestemmingen
Dit betrof voor ons kantoor onder andere de verkoop in Noord-Holland van een moderne kwekerij (3 hectare) aan een investeerder, die de kas transformeert naar een op- en overslag voor bloemen en planten.


Verkoop van bedrijven en gronden naar bestemmingen buiten de glastuinbouw/agrarisch.
De term “Onteigeningszaken” in onze bedrijfsnaam slaat op verkoop bij (minnelijke) onteigening en advisering bij warme locaties.
In gebieden met potentie voor woningbouw of bedrijfsterrein treden wij in toenemende mate op voor grondeigenaren/glastuinders bij overleg met gemeenten en projectontwikkelaars. Deze partijen zijn steeds meer actief op zoek naar bouwgrond.

“Eigen gronden” van gemeenten/projectontwikkelaars raken op en binnenstedelijk kan niet veel meer gebouwd worden. De markt voor woningbouwgrond en bedrijfsterreinen is over het algemeen goed, maar sterk conjunctuurafhankelijk. Daarnaast stijgen de bouwkosten sterk, duren procedures lang en hebben de gemeenten/overheid met de Grex (Grondexploitatiewet, waarin onder andere opgenomen de financiële bijdrage aan de gemeente) een krachtig instrument om kosten bij de ontwikkelaar neer te leggen.

Dit alles met gevolg dat de grondwaarde soms niet eens voldoende is om een glastuinbouwbedrijf te verplaatsen of “warm” te saneren. Het aantal transacties is nog gering, maar stijgt wel, zo is onze verwachting.

Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken begeleidt en adviseert eigenaren in deze materie. Het is veelal een echte strijd, taai ook en langdurig, om een goede verkoopsom boven tafel -en ook daadwerkelijk gerealiseerd- te krijgen-. Geen standaard werk, maar een echt specialisme.

Taxatie
Vanuit de doelstelling om “dicht bij ons hart” (de glastuinbouw)taxaties met nog meer onderbouwing uit te voeren, kunnen wij onze relaties goed van dienst zijn. Branchevreemde opdrachten worden niet aangenomen, maar wel taxaties net naast de glastuinbouw, zoals onbebouwde agrarische gronden, boomkwekerijen, tuincentra en “warme locaties”.


Dick van der Wel RT
Vellekoop Makelaardij
Hoekeindseweg 37
2665 KA Bleiswijk
010 521 76 66
makelaar@vellekoop.nl
www.vellekoop.nl
Publicatiedatum: