Tom Markus, Stolze, legt het uit

LED belichting: waar staan we nu?

Ongeveer 10 jaar geleden, nog voor de crisis, werd LED op beurzen gepresenteerd als dé vervanger van assimilatiebelichting (SON-T) en het was de bedoeling dat dit op korte termijn zou gaan gebeuren. In de praktijk was dit echter anders. LED werd hoog aangeprezen, maar in de praktijk vielen de energiebesparing en resultaten tegen. Het vertrouwen in LED was er nog niet echt en door de crisis werden grote investeringen niet gedaan. Na de crisis is het vertrouwen langzaam opgebouwd en inmiddels zien steeds meer ondernemers de voordelen van LED in en durven zij de stap te nemen om volledig over te stappen op LED (Full LED) of de SON-T aan te vullen met LED belichting (Hybride).Voordelen van LED
Door jarenlange onderzoeken en proeven bij verschillende kwekerijen met diverse teelten, is er steeds meer kennis over LED en de mogelijkheden ervan. Zo is er steeds meer bekend over de verschillende lichtrecepten voor verschillende soorten teelt en groeit het vertrouwen in LED.

Ten opzichte van SON-T zorgt LED voor hogere efficiency in lichtopbrengst, het heeft een langere levensduur en er zijn grotere mogelijkheden tot het samenstellen van gewas specifieke lichtrecepten. Door de energie- en CO2 besparing is het een duurzaam en milieuvriendelijk product.

Tom Markus van Stolze noemt nog een ander voordeel: “De lage warmte-uitstoot is, afhankelijk van het soort teelt, ook een voordeel van LED. Vanwege de lage warmte-uitstoot kun je langer door belichten en een hogere lichtopbrengst realiseren met een korte afstand tussen gewas en armatuur. Daarom is LED ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld lage kassen en tweede teeltlagen.”

Steeds meer vertrouwen in LED
LED is toepasbaar in verschillende situaties. Tom: “Er kan gekozen worden voor Full LED, wat wij inmiddels bij o.a. onze klanten Ter Laak, Hazeu en De Vreede hebben geïnstalleerd in de tweede teeltlaag. Chrysantenkwekerij Denim Fleur heeft gekozen voor een proef bij één afdeling met Full LED, waarmee al positieve resultaten zijn behaald. Waar Ter Laak kiest voor HortiLED van Hortilux, gaan de andere twee voor Philips GreenPower LED toplighting.”

De potentie voor LED ligt ook nog steeds bij de Philips GreenPower LED Interlighting. Voor de hoge draadgewassen is een hybride installatie een mogelijkheid, waarbij LED Interlighting gecombineerd wordt met SON-T. Daarin speelt de tomatenteelt een belangrijke rol, maar ook bijvoorbeeld in de bramen hebben we al grootschalige projecten gerealiseerd.

Steeds meer ondernemers hebben vertrouwen in LED en nemen de stap naar een gecombineerde installatie met LED en SON-T. Zo was vorig jaar Linflowers de eerste chrysantenkwekerij in Nederland waarbij Stolze op grote schaal een hybride installatie heeft geïnstalleerd en heeft Stolze ook bij Yilmaz als eerste radijskwekerij op grote schaal een hybride installatie geïnstalleerd.

“Bij tomatenkwekerij Den Boschkant uit België hebben we vorig jaar ook een hybride installatie gerealiseerd. Door de positieve resultaten kiezen zij er dit jaar voor om 50% van de SON-T te vervangen voor Philips GreenPower LED toplighting. Zij hebben vertrouwen in LED en vinden het de investering waard,” aldus Tom.

Philips LED Horti partner
Stolze was in 20111 de eerste Philips LED Horti partner en door de jarenlange samenwerking hebben zij veel vertrouwen in Philips. Tom: “Samen hebben we enorm veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van LED en hebben we de afgelopen jaren al vele LED projecten mogen realiseren bij onze klanten. Hierin staan de wensen van de klant altijd centraal. Samen met Philips en onze klanten ontwerpen en realiseren we een klantspecifieke oplossing op maat.“


Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
T: +31 174 513 779
E: tom@stolze.nl
www.stolze.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven