Onderzoek verkent interconnectie geur en kleur in roos genoom

De roos is een universeel herkenbare bloem en worden sinds mensenheugenis gebruikt als decoratie, in parfum, in voeding en in medicijnen. Bovendien heeft deze in vele landen een sterke culturele betekenis. Er bestaan ~200 soorten binnen het Rosa geslacht, hoewel er slechts 8 tot 20 hebben bijgedragen aan de moderne hybride rozenvariëteiten.

Gezien de vele verschillende variëteiten en de populariteit van de rozen in de sierteeltsector is het misschien verrassend dat er tot nu toe geen complete DNA sequentie van het Rosa geslacht beschikbaar was. Onderzoekers van het École normale supérieure de Lyon nu een onderzoek in het tijdschrift Nature Genetics gepubliceerd waarin de sequentie van de Rosa chinensis “Old Blush” vergeleken is met sequenties van andere, oudere soorten en enkele nieuwere hybriden.

De Chinese roos werd in de 18e eeuw geïntroduceerd in Europa en werd populair door zijn herhaalde bloei, kleur en geur. Deze roos werd vervolgens gekruist met verschillende andere rozen om de voorloper van moderne hybride rozen te creëren: de T-hybrid.

Dit onderzoek zou in het bijzonder interessant zijn voor veredelaars binnen de sierteelt, omdat het onderzoek een model heeft opgeleverd waarin geur en kleur van een bloem in de genetica met elkaar verbonden blijken te zijn. In het veredelen van nieuwe variëteiten zou dit model wel eens van pas kunnen komen, zo wordt gesuggereerd.

Voor het gehele artikel, zie CABI

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven