Koninklijk paar doet Westfriese glastuinbouwregio aan

Op donderdag 28 juni bezochten koning Willem Alexander en koningin Máxima de regio West-Friesland. Zowel het Clusius College als Enza Zaden zagen het koninklijk paar langskomen.

Enza Zaden
Tijdens het bezoek van koning Willem Alexander en koningin Máxima aan Seed Valley, werd ook groenteveredelingsbedrijf Enza Zaden aangedaan. Het koninklijk paar werd bij Enza Zaden ontvangen door de burgemeester van Enkhuizen. Vervolgens leidden directeur Jaap Mazereeuw en zijn vader Piet Mazereeuw de koning en koningin rond door het nieuwe state-of-the-art laboratorium en de veredelingsfaciliteiten waar Enza Zaden slarassen ontwikkelt die geschikt zijn voor het telen in ‘plant factories’.


Ook was er een gesprek met een aantal medewerkers die een training of opleiding aan de Enza Academy hebben gevolgd. Met dit interne opleidingsinstituut biedt Enza Zaden haar medewerkers op maat gemaakte trainingen voor persoonlijke ontwikkeling en internationale samenwerking.

Kijk hier voor een video van het televisieprogramma Blauw Bloed om een indruk te krijgen van het bezoek aan Enza Zaden.

Clusius College
Namens het Clusius College mocht Nancy Boterblom aanschuiven bij een ronde tafel gesprek over de toekomst van de agrarische sector. Dit was een onderdeel tijdens het bezoek van het koninklijk echtpaar aan de regio West-Friesland. In Enkhuizen vond het ronde tafel gesprek plaats met afvaardiging van bedrijven/instellingen uit de agrarische sector.


Nancy Boterblom kon Willem Alexander en Maxima meer vertellen over de inspanningen die het Clusius College verricht om de aansluiting met de arbeidsmarkt te houden. Zo vertelde ze over hoe techniek en technologie een prominentere plek krijgt in zowel het vmbo- als het mbo-onderwijs. Ook de intensievere samenwerking met bedrijven uit de regio in de vorm van regioleren is onder de aandacht gekomen. Bij regioleren krijgen leerlingen en studenten de kans een opdracht in de praktijk uit te voeren.

Maxima vroeg of het Clusius College een programma heeft voor basisscholen om deze leeftijdsgroep kennis te laten maken met de sector. Nancy vertelde over de Noordhollandse Tuinbouwbattle waarbij Greenport klassen bezoekt en de kinderen vervolgens 6 weken tulpen gaan broeien.

Bron: Clusius College/Enza Zaden

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven