Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Japanse delegatie op eigen initiatief met 80 man naar Nederland

Japan omarmt Nederlands kassenmodel

Vele jaren reeds zijn Nederlandse tuinbouwbedrijven actief in Japan. Hoewel er in de loop der tijd een aantal indrukwekkende projecten zijn gerealiseerd was het daarbij steeds de vraag in hoeverre het Japanse Ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij deze ontwikkeling steunde. Rond de laatste Greentech leek het bewijs geleverd: het ministerie zelf organiseerde een missie naar Nederland waar niet minder dan 80 personen aan deelnamen, afkomstig uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen, het coƶperatiewezen en verschillende overheden. De groep kwam exclusief voor onze tuinbouw en bezocht geen andere landen in Europa.

De delegatie bezocht ook het World Horti Center en de Flower Trials. Foto: Twitter World Horti Center

Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit greep de gelegenheid aan voor een vervolgbijeenkomst van de bilaterale landbouwdialoog met Japan. Op 12 juni vond deze bijeenkomst plaats in de Malietoren - de groep was te groot om op het eigen departement te ontvangen. Deze ontmoeting was het startschot van een drukke tuinbouwweek voor de Japanse delegatie, met onder meer bezoeken aan de Greenery, Agriport A7, het World Horti Center en uiteraard de Greentech beurs in Amsterdam. Horti Holland International organiseerde een groot deel van het programma voor de Japanse bezoekers.

Robotica en kunstmatige intelligentie
Het idee voor een landbouwdialoog werd november 2015 geboren toen EZ-minister Kamp en MP Rutte een bezoek brachten aan de Japanse premier Abe. Na een aanvankelijk moeizame start wordt er nu in openheid gesproken over thema's als innovatie, handelsbevordering en de modernisering van de tuinbouw. Het centrale thema van de bijeenkomst in juni was daarom het gebruik van robotica en kunstmatige intelligentie in de glastuinbouw. Zowel in Nederland als in Japan wordt er gewerkt aan het terugdringen van de factor arbeid door middel van robotica en het gebruik van data. Op het bouwen van Nederlandse kassen in Japan zijn vele voorschriften en regels van toepassing, en erg eenvoudig is het vaak nog steeds niet. Een ruimhartige opstelling van het ministerie van Landbouw is echter een belangrijks steun in de rug, ook door de toeschietelijke houding van de huidige minister Ken Saito.

Japan had in 2014 een kassenareaal van 43.200 hectare maar hoogstens 2% daarvan betreft kassen die over geavanceerde klimaatcontrole beschikken. Nederlandse kassen vormen daar weer een klein deel van, meestal aangeduid met 'Next Generation Type of Greenhouse'. Groenten vormen bijna 30% van de Japanse productiewaarde in de landbouw. Volgens het National New Farmer Center gaat 70% van de bedrijven die nieuwe productielocaties registreren groenten produceren. Het land importeert veel vruchtgroenten uit onder meer Korea terwijl consumenten een voorkeur hebben voor het lokale product.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: