Binnenkijken in nieuw pand Verkade Klimaat:

“Uiteindelijk heeft zowel plant als mens baat bij goed klimaat”

Tholen – De afgelopen jaren verhuisde Verkade Klimaat vaker dan iedereen binnen het bedrijf lief was van locatie. Van Kwintsheul ging het naar Wateringen, waarna een verwoestende brand het volledig gerenoveerde bedrijfspand in de as legde. Tijdelijk werd daarom uitgeweken naar Naaldwijk. Sinds half december is Wateringen weer de thuisbasis van het bedrijf dat gespecialiseerd is in klimaatinstallaties. En zeker niet alleen voor de glastuinbouw. Ook kantoorpanden en particulieren worden van installaties uit de loods van Verkade Klimaat voorzien. Thomas Collignon, directeur Utiliteit: "Een goed klimaat voor plant en mens, dat is eigenlijk ons kunstje."


De loods en het aangrenzende kantoor van Verkade Klimaat in Wateringen.

Visitekaartje
Het mag dan ook geen verbazing wekken dat het pand van Verkade Klimaat, waar op 16 juni een open dag werd gehouden van bezoekers, voorzien is van allerlei technische snufjes waarmee een optimaal klimaat gegarandeerd is. Thomas: "Als leverancier van klimaatinstallaties moet het klimaat in je kantoor natuurlijk goed zijn. Je kantoor is je visitekaartje, dus wil je geen puffende of verkleumende mensen in je pand. Dan ga je natuurlijk voor gaas."
 

Thomas Collignon op zijn kantoor met een volledig geautomatiseerd en op zijn persoonlijke wensen afgesteld klimaat.

Veel van de huidige klimaatsystemen die door Verkade Klimaat in kantoorpanden en bij particulieren toegepast worden, vinden hun oorsprong in de glastuinbouw. Thomas: "De eerste HR-ketel komt bijvoorbeeld oorspronkelijk uit de glastuinbouw net als dat je nu ziet dat aardwarmte niet langer alleen voor kasverwarming ingezet wordt, maar ook om huizen mee te verwarmen. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen."
 

Het hart…
 

… en de hersenen van het klimaatsysteem bij Verkade Klimaat.

Klimaatplafond
In het vorige, gerenoveerde pand dat spijtig genoeg al binnen drie jaar afbrandde, was het kantoorklimaat al een belangrijk aandachtspunt. Thomas: "In het vorige pand hadden we verschillende klimaatsystemen toegepast in verschillende ruimtes. In één van die ruimte zat een klimaatplafond. Dat beviel zo goed dat we dat nu in ons hele pand toegepast hebben. Door de plafonds lopen leidingen waardoor volledig circulair warm of koud water loopt waarmee het pand verwarmd of gekoeld kan worden. Met dank aan een warmtepomp is er geen gas meer nodig."
 

Veel licht, maar ook planten die bijdragen aan een fijn kantoorklimaat.

Luchtbehandelingskast
Het kantoorpand van Verkade Klimaat is opvallend licht en bevat veel glas. Thomas: "In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft veel glas niet per se een klimaatprobleem met zich mee te brengen. Door slim om te gaan met de lucht van buiten en de afgezogen lucht, hoeft er helemaal niet veel extra energie in koeling gestoken te worden."

De luchtbehandelingskast speelt hierbij een belangrijke rol. Zo gaat de lucht die uit het kantoor afgezogen wordt langs een warmtewiel, waardoor de energie voor het overgrote deel teruggewonnen wordt. Thomas: "Ook in de glastuinbouw zie je steeds vaker dat dit soort systemen gebruikt worden."
 

Zoveel mogelijk voorwerk wordt al in Wateringen gedaan.
 

Veel klimaatsystemen voor glastuinbouw van Verkade Klimaat gaan als bouwpakket in containers de grens over.

Prefab
Aangrenzend aan het kantoor worden in de loods verwarmingsinstallaties in elkaar gezet voor transport naar binnen- en buitenland. Thomas: "Wij merken dat de handjes steeds schaarser worden. Prefab is daarom steeds belangrijker. De systemen die wij maken, worden als het ware als een bouwpakket hier in Wateringen al klaargemaakt, zodat op locatie alle onderdelen alleen nog aan elkaar bevestigd moeten worden."
 

Een blik in (een deel) van de loods.
 

De Verkade Academy.

Om ondertussen jongeren te verleiden tot het kiezen voor een technisch beroep, zet Verkade Klimaat bijvoorbeeld in op twee leslokalen in hun loods. Daar kunnen studenten van een leermeester in de praktijk de fijne kneepjes van het vak leren. Thomas: "Het is eigenlijk ongelofelijk om te zien dat er steeds minder interesse is in techniek als je alleen al ziet voor wat voor duurzaamheidsuitdagingen wij in de toekomst staan. Onze slogan is sinds kort dan ook niet voor niets 'smart tech, real solutions'. Door bestaande technieken op een slimme manier te gebruiken, denken wij de juiste oplossingen te hebben. Overigens ook voor de kantoren die met de schaalvergroting in de glastuinbouw meegroeien. Uiteindelijk wil je natuurlijk niet alleen in je kas, maar ook in je kantoor een prettig klimaat."
 

Het beeldje op de foto symboliseert de samenwerking van iedereen binnen Verkade Klimaat om in een recordtijd van 22 weken een compleet nieuw pand neer te zetten.
 

Deze machine stamt nog uit de tijd in Kwintsheul en overleefde de brand. Met een nieuw likje verf pronkt de machine nu in het nieuwe pand in Wateringen.

Voor meer informatie:
Verkade Klimaat
www.verkadeklimaat.nl
info@verkadeklimaat.nlPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven