40% glastuinbouwbedrijven voldeed op 1 april nog niet aan zuiveringsplicht

Na de invoering van de zuiveringsplicht voor glastuinbouwbedrijven per 1 januari 2018 blijkt dat na het eerste kwartaal zo'n 40% van de bedrijven nog niet voldeed aan de plicht. Naar schatting tussen de 1200 en 1600 bedrijven met een oppervlak van tussen de 2900 en 3900 hectare hadden nog geen aanpak gekozen om aan de zuiveringsplicht te voldoen, meldde minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat op 21 juni in een brief aan de Tweede Kamer.

Het grootste deel van de bedrijven (800-100 bedrijven in 40 collectieven) heeft gekozen voor collectieve zuivering. Via maatwerk kunnen zij tot maximaal 1 januari 2021 uitstel krijgen. In het Westland is er een initiatief om collectief te zuiveren door middel van een voorziening op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwe Waterweg van het Hoogheemraadschap Delfland. Om de kosten te kunnen doorbereken aan de de deelnemers, wordt gewerkt aan een beperkte wijziging van de Waterschapswet.

Capaciteitsprobleem
Om ook de resterende bedrijven aan de plicht te laten voldoen, zijn diverse acties ingezet op het gebied van communicatie en handhaving. Van Nieuwenhuizen: "De verwachting is dat de resterende bedrijven de komende maanden een keuze zullen maken. Uitgebreide communicatie van LTO Glaskracht Nederland heeft positief bijgedragen aan de implementatie."

Indien nodig zal handhaving geïntensiveerd gaan worden. Van Nieuwenhuizen liet overigens wel aan de Kamer weten dat ook (beperkte) capaciteit bij de producenten van installaties en installateurs invloed heeft gehad op het tempo van implementatie.

Bron: Ministerie van Milieu en Waterstaat

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven