Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

40% glastuinbouwbedrijven voldeed op 1 april nog niet aan zuiveringsplicht

Na de invoering van de zuiveringsplicht voor glastuinbouwbedrijven per 1 januari 2018 blijkt dat na het eerste kwartaal zo'n 40% van de bedrijven nog niet voldeed aan de plicht. Naar schatting tussen de 1200 en 1600 bedrijven met een oppervlak van tussen de 2900 en 3900 hectare hadden nog geen aanpak gekozen om aan de zuiveringsplicht te voldoen, meldde minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat op 21 juni in een brief aan de Tweede Kamer.

Het grootste deel van de bedrijven (800-100 bedrijven in 40 collectieven) heeft gekozen voor collectieve zuivering. Via maatwerk kunnen zij tot maximaal 1 januari 2021 uitstel krijgen. In het Westland is er een initiatief om collectief te zuiveren door middel van een voorziening op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwe Waterweg van het Hoogheemraadschap Delfland. Om de kosten te kunnen doorbereken aan de de deelnemers, wordt gewerkt aan een beperkte wijziging van de Waterschapswet.

Capaciteitsprobleem
Om ook de resterende bedrijven aan de plicht te laten voldoen, zijn diverse acties ingezet op het gebied van communicatie en handhaving. Van Nieuwenhuizen: "De verwachting is dat de resterende bedrijven de komende maanden een keuze zullen maken. Uitgebreide communicatie van LTO Glaskracht Nederland heeft positief bijgedragen aan de implementatie."

Indien nodig zal handhaving geïntensiveerd gaan worden. Van Nieuwenhuizen liet overigens wel aan de Kamer weten dat ook (beperkte) capaciteit bij de producenten van installaties en installateurs invloed heeft gehad op het tempo van implementatie.

Bron: Ministerie van Milieu en Waterstaat
Publicatiedatum: