Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martijn van Kester, amarylliskweker

Stoeien met overheid over realisatie optimaal watervoerend pakket

Hans van Kester VOF is een amarylliskwekerij van vader Hans en zoon Martijn van Kester. Het bedrijf heeft twee locaties en Martijn teelt amaryllissen op de locatie in De Lier. Martijn volgt dit jaar samen met nog twaalf collega-telers de basiscursus Het Nieuwe Telen (HNT) met Hans Pronk. Martijn vertelt over zijn ervaringen.

“Ik hoor veel nieuwe dingen in de cursus maar het is nog zoeken wat dat betekent voor de amaryllisteelt. Bij amaryllis betekent meer licht en assimilatie niet automatisch meer productie of betere kwaliteit ondanks dat wij voldoende CO2 kunnen doseren met OCAP, mits die levert. Een groot deel van het jaar hebben wij veel blad in de kas staan. De vraag die Hans Pronk stelt of dat misschien teveel is.“


beeld: LTO Glaskracht

Overheid maakt duurzaam telen niet makkelijker
“HNT is ooit ontstaan als aanpak om energie te besparen, nu ligt meer de nadruk op telen in balans. Bij ons proberen we de energiekosten laag te houden door te werken met een warmtepomp. Wat echt jammer is, is dat wij nog niet een aquifer in het eerste watervoerend pakket mogen aanleggen van de provincie en gemeente. Bij ons is het tweede watervoerend pakket niet geschikt en bovendien is nog dieper boren veel te duur. De overheid maakt het zo echt moeilijker om duurzaam te worden."

"Met een aquifer in het eerste pakket - en de mogelijkheid om de energiebalans in de bodem op orde te houden met warmte uit het oppervlaktewater - kunnen wij nog duurzamer worden. Maar dat vindt het hoogheemraadschap van Delfland weer niet goed: warmte lozen tot 30°C op de sloot mag wel, maar kou niet, terwijl dat veel beter voor de waterkwaliteit is. Dat is toch te gek voor woorden!”

bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: