Staatstoezicht op de Mijnen:

"Laat marktpartij aardwarmte aan bedrijven leveren"

Het SodM zou het een goede zaak vinden als een marktpartij en niet individuele bedrijfseigenaren een aardwarmteproject kunnen aanvragen en uitvoeren. Het SodM geeft de voorkeur aan een professionele leverancier die aardwarmte produceert en die aan afnemers levert en ook de installaties onderhoudt.

Dergelijke gespecialiseerde en professionele leveranciers beschikken door meer ervaring over meer deskundigheid. Hierdoor is ook de kans op naleving van de regelgeving groter omdat de aardwarmtewinning tot de corebusiness hoort. "Dit zal tot meer veiligheid leiden in de branche, die ambities heeft om ook dieper en warmer te gaan boren (zogenaamde Ultra Diepe Geothermie). Door een grotere organisatie is de kans op meer ervaring opdoen en daarvan leren veel groter," zegt Theodor Kockelkoren (Staatstoezicht op de Mijnen) op de Energeia Energy Day in Amsterdam.

Ondanks de vele initiatieven op allerlei gebied (denk bijvoorbeeld aan Masterplan Aardwarmte Nederland, Warmtebrief aan de Tweede Kamer en conferenties) blijft SodM bezorgd over een aantal veiligheidsaspecten van deze sterk groeiende sector. Om aan de ambitieuze groeidoelstellingen van de sector te voldoen, is de groeiprognose van de huidige 17 doubletten via circa 175 in 2030 naar circa 700 doubletten in 2050. Dit betekent een toename in werknemersaantal van de huidige 240 naar circa 3400 in 2050.

Bron: SodM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven