Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaarverslag Juva Energy Support over 2017:

"Er is zeker nog een rol weggelegd voor WKK's in de glastuinbouw"

Tholen - Op woensdag 20 juni heeft Juva Energy Support haar jaarcijfers gepresenteerd tijdens de jaarlijks aandeelhoudersvergadering. Over 2017 werd een nettowinst van 14,6 miljoen euro behaald. Verder valt in het jaarverslag op dat er nog steeds veel elektriciteit uit WKK's aan het hoogspanningsnet teruggeleverd wordt. In 2017 viel juist een afname van de teruglevering op.

Juva is de moedermaatschappij van Westland Infra Netbeheer (transport- en aansluitdiensten), Capturam (innovatie en energietransitie) en Anexo (meetbedrijf en infra-gerelateerde diensten).

Gasdaling
Door netbeheerder Westland Infra werd in 2017 1178 miljoen kuub gas getransporteerd tegen 1139 miljoen kuub in 2016. Op de lange termijn verwacht netbeheerder Westland Infra minder gas te gaan transporteren. Met de huidige ontwikkeling op het gebied van geothermie zou in 2020 zo'n 5 petajoule aan duurzame warmte beschikbaar moeten zijn. Daarmee is 25% procent van de warmtevraag van de Westlandse glastuinbouw gedekt.



Elektriciteitstoename
Tegenover de verwachte daling van de gastransport staat een stijging van de elektriciteit. In 2017 werd een toename van 2,8% genoteerd, van 1632 gigawattuur in 2016 naar 1678 gigawattuur in 2017. De teruglevering van elektriciteit aan het hoogspanningsnet nam toe met 26,7%. "Warmte-krachtkoppelingen zijn vaker ingezet voor eigen gebruik, met name voor belichting, maar ook leidde de verbeterde marktcondities voor WKK tot meer teruglevering aan het elektriciteitsnet tijdens de benutting van warmte of CO2 uit de WKK."



Volgens Westland Infra is dat een opmerkelijke ontwikkeling, omdat "de volumegroei in de naar eindklanten getransporteerde elektriciteit een relatie kende met de daling van de terug aan het net geleverde elektriciteit. De oorzaak hiervan ligt bij de extra geïnstalleerde assimilatiebelichting bij de tuinbouwbedrijven."



De stijging van teruglevering aan het hoogspanningsnet is bereikt ondanks een lichte daling van het opgesteld vermogen van warmtekracht in het Westland. "Het opgesteld vermogen bedroeg in 2017 770 megawatt. Dit duidt erop dat er zeker nog een rol is weggelegd voor de WKK in de glastuinbouw."

Terugleverpiek
De hoogste terugleverpiek bedroeg in 2017 413 megawatt. In 2016 was dat 351 megawatt, terwijl in 2010 met 531 megawatt de hoogste terugleverpiek werd genoteerd. Onder invloed van de dalende elektriciteitsprijzen nemen de pieken steeds verder af.

De veranderende pieken liggen in lijn met de gewijzigde inzet van warmtekracht. Sinds 2010 stijgt de afnamecapaciteit. In 2010 was dat nog 222 megawatt, terwijl 2010 een hoogtij-jaar was. In 2017 werd een maximale afnamecapaciteit van 342 megawatt bereikt (2016: 327 megawatt), vooral door groei in assimilatiebelichting.

Bekijk hier het volledige jaarverslag.
Publicatiedatum: