Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lage Temperatuur Aardwarmte

Geothermie is inmiddels alom bekend in tuinbouwland, maar er is volgens Visser & Smit Hanab (VSH) nog een derde, nagenoeg onuitputtelijke bron van duurzame energie: duurzame warmte. Deze vorm van energie krijgt volgens VSH nog veel te weinig aandacht. De aarde zelf is een nagenoeg onuitputtelijke bron van warmte. En hoewel bij aardwarmte vaak aan IJsland of Nieuw Zeeland wordt gedacht, is winning in Nederland ook goed mogelijk.

Lage Temperatuur Aardwarmte (LTA)

Op 15 plekken in Nederland wordt met het toepassen van Klassieke geothermie warmte uit de aarde gehaald. Hierbij wordt geboord naar dieptes van enkele kilometers, maar de technologie kent veel risico's en hoge kosten. VSH richt zich daarom op een laagdrempelig alternatief: Lage Temperatuur Aardwarmte, of LTA. Visser & Smit Hanab past hiervoor haar ervaring met gestuurde boringen toe op het winnen van aardwarmte op dieptes van 500 - 1.200 meter.



Voordelen winning LTA
LTA biedt een groot aantal voordelen. Door de kleinere diepte zijn de kosten en risico’s veel lager dan bij klassieke geothermie. Ook de apparatuur, zowel tijdens het boren als tijdens exploitatie, is veel kleiner. Dat maakt de technologie geschikt voor plekken waar beschikbaarheid van ruimte en grenzen aan overlast tijdens de projectuitvoering belangrijk zijn. Uiteraard betekent minder diep boren ook een lagere temperatuur. Met warmtepompen is daar echter heel goed een mouw aan te passen.

Uitstootbeperking CO2
Het eerste LTA project wordt momenteel uitgevoerd in de tuinbouw, een sector die veel aardgas verbruikt en op zoek is naar een duurzaam alternatief. LTA biedt dat alternatief, omdat een typische installatie in staat is 10-25 hectare aan kassen te verwarmen. Hiermee wordt de uitstoot van zo’n 11.000 ton CO2 per jaar voorkomen.

VSH: "Als Nederland van het gas af wil, moeten alle alternatieve energiebronnen worden aangesproken. Geothermie is zo’n bron en LTA biedt die op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier."

Bron: Building Holland
Publicatiedatum: