JAN (Jong Agri Netwerk) op marktverkenning in Lissabon

Een aantal bedrijfsbezoeken net buiten Lissabon stonden op het programma. Bij Jacobus van Schie Lda (in Nederland Sjaak van Schie) werd JAN hartelijk ontvangen door Sjaak van Schie zelf. Hij vertelde uitgebreid en enthousiast over de start van zijn avontuur in Portugal in 1998. Nadat hij met het kweken van anjers begon, heeft hij nu een moderne kwekerij waar jaarrond hydrangea stek geproduceerd wordt onder leiding van Nederlands management. Het stekmateriaal wordt in Portugal verder opgekweekt tot halfwas planten of gaat op transport naar de kwekerijen in Nederland. Klanten kunnen deze halfwas planten dan vervolgens opkweken tot een mooi, bloeiend eindproduct. Van Arjan van Velzen, verantwoordelijk voor de verkoop van jonggoed in Europa, kreeg JAN een rondleiding.


 
Daarna reisde JAN door naar Mercado Abastecedor. Het distributiecentrum voor de groothandel in de omgeving van Lissabon. Onderweg stapte Robin Wetzels van de Portugese Dutch chamber of commerce in. Hij woont al vele jaren in Portugal en informeerde de JAN leden over Portugal en de Portugese markt. Mercado Abastecedor is een bundeling van de vele markten die vanwege bereikbaarheid verplaatst zijn van Lissabon centrum naar een locatie net buiten Lissabon. Groenten & fruit en bloemen & planten worden hier ’s avonds in de diverse hallen verhandeld. Dat bloemen en planten in Portugal relatief duur zijn en de lonen relatief laag, was hier zichtbaar. Het lage arbeidsloon zorgt er echter wel voor dat meer bedrijven vanuit o.a. China zich in Portugal gaan vestigen. Als laatste werd een bezoek gebracht aan het CTT distributiecentrum van de Portugese post. Naast een nieuwe grote sorteermachine waar de pakketten worden verwerkt, is hier ook een groot magazijn waar webshops gebruik van kunnen maken, ook wel warehousing genoemd. Hier kunnen bestellingen direct vanuit CTT verstuurd worden naar de klanten.
 
Onder begeleiding van een gids maakte JAN vrijdagochtend een fietstocht langs vele bezienswaardigheden in Lissabon en was er onderweg tijd voor een stop bij een bloemenstal. Tijdens het intensieve programma was er tijdens de lunches en diners volop gelegenheid voor de JAN leden om elkaar beter te leren kennen en indrukken uit te wisselen.
 
Jong Agri Netwerk (JAN) is een platform voor jonge managers en ondernemers uit de sierteeltsector, waar ze ideeën kunnen uitwisselen, een interessant netwerk vinden en samen voorop willen lopen in een sterk veranderde handelsmarkt. Kijk hier voor meer informatie over JAN.

Bron: VGB

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven