GrowApp laat verhalen van bomen zien

Eén foto van een boom is een maar momentopname. Een hele reeks foto’s vertelt een verhaal. De GrowApp van Nature Today laat tal van die verhalen zien.

De GrowApp werd dit voorjaar gelanceerd. De app is bedoeld om met eenvoudige middelen timelapse-animaties te maken van de groei van bomen gedurende het seizoen. Dat levert volgens initiatiefnemer Arnold van Vliet extra informatie op die met bestaande technieken niet zichtbaar wordt. Natuurkalender bijvoorbeeld levert tal van fenologische gegevens op over het begin of eind van de groei. En de groenmonitor laat met hulp van satellieten de groenheid van vegetatie zien.

groenindexapp.jpg
‘Maar dat zijn momentopnames’, zegt Van Vliet. ‘Met de GrowApp kun je de ontwikkeling van individuele bomen in beeld brengen en kun je een heel groeiseizoen vastleggen.’ Mits bomen natuurlijk op regelmatige basis en van ongeveer hetzelfde standpunt op de foto gezet worden. De app helpt daarbij. In ruim een half jaar zijn zo al meer dan 25.000 foto’s van bomen aan de database van GrowApp toegevoegd.Dijkgraaf
Van Vliet is zelf een belangrijke leverancier. Op zijn dagelijks fietstocht tussen de campus en zijn woonplaats Ede heeft hij zeker twintig tussenstops bij bomen die hij volgt. Een van die bomen is de berk aan de Dijkgraaf in het Binenveld ter hoogte van bakkerij Ten Veen in de Kraats. Van Vliet heeft de berk van begin april tot halverwege november 39 keer met zijn smartphone vastgelegd. GrowApp heeft die beelden aan elkaar gehecht tot een snelle slide-show. Dat geeft al een aardig beeld van dit deel van het groeiseizoen van de boom.

Maar er is meer mogelijk. Van Vliet bepaalde ook de Groenindex van de boom. Hiervoor gebruikte hij het gratis te downloaden programmaatje AnalyzingDigitalimages, dat van elke foto berekent hoe het aandeel groen zich verhoudt tot rood en blauw. ‘Zolang de foto’s met hetzelfde toestel zijn gemaakt, krijg je een goed beeld van de groenheid van de boom. Daarbij maakt het niet zoveel uit dat de ene dag veel lichter is dan de andere. De trendlijn is goed te onderscheiden.’

GLOBE
De bijdragen aan de database van GrowApp zijn niet beperkt tot ons land. Via het GLOBE-netwerk (citizen science voor scholen) doen volgens Van Vliet diverse scholen uit heel Europa mee. Maandelijks geeft hij via skype aan een van de scholen een presentatie over het werk met de GrowApp. De app is nu een seizoen in de lucht. Langdurige monitoring van dezelfde bomen zal volgens Van Vliet een schat aan gegevens opleveren over hoe het klimaat invloed heeft op de natuur.

bron: Resource Wageningen UR

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven