365 dagen schermen in alstroemeria

Ton de Geus is teeltmanager bij alstroemeria kwekerij Together2Grow. Eigenaren Fedor van Veen en Bernard Zuidgeest hebben nu drie modern uitgeruste locaties met belichting, grondkoeling, WK en scherminstallaties. Ton heeft dit jaar de cursus Het Nieuwe Telen (HNT) gevolgd om meer te leren over klimaat regelen, vocht beheersen en het gebruik van schermen.Schermgebruik
“Het belangrijkste wat ik geleerd heb op de cursus is hoe het scherm te gebruiken. Voorheen stuurden wij het scherm aan op temperatuur en was het gebruik gericht op energie besparen. Nu schermen we tegen uitstraling en gebruiken we het jaarrond, ook in de zomer. Als het warm is buiten gaat het scherm aan het einde van de dag op 85% dicht, hierdoor koelt de kas gewoon af en gaat de etmaal temperatuur niet of nauwelijks omhoog.

Gewas actiever
Ik zie dat het gewas actiever wordt dankzij het schermen, alle processen in de plant gaan gewoon door. De gewasverdamping bovenin het gewas is hoger en daarmee de opname van voedingstoffen. We zien dit vooral bij de chlorotisch gevoelige rassen. Het blad blijft beter op kleur, een gevoelig ras als Bali bleef heel de zomer prima van kwaliteit. Bernard en Fedor moesten in het begin wel heel erg wennen aan al dat schermen, maar nu weten ze al niet beter. Ook de teeltadviseur vond het best interessant en heeft het intensief gevolgd.

Niet alles direct toepassen
Niet alle basisprincipes van HNT pak ik direct op. Zo zijn wij voorzichtig met het beperken van de ventilatie om CO₂ en vocht hoog te houden. Bij hogere temperatuur bestaat het gevaar dat de takken gerekt en te zacht worden. Wel knijpen we in het begin van de avond eerder de windzijde om het gewas op spanning te brengen.

Alle seizoenen aan bod
Een groot voordeel van de cursus is dat de acht bijeenkomsten verspreid zijn over jaar. Daardoor komen alle seizoenen aan bod en kun je actuele vragen in de cursus bespreken. Ik ben heel tevreden over de cursus en raad hem elke teler aan!”

Ook de cursus HNT volgen? Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Bron: Kas als Energiebron (Aat Dijkshoorn)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven