"Bespaar tijd en energie met buizenverf op waterbasis"

De verf op verwarmingsbuizen in kassen slijt als gevolg van de inwerking van vocht, residu en mechanische belasting. Daardoor neemt de lichtreflectie en de warmteafgifte van deze buizen af. De teeltwisseling is een goed moment om aan onderhoud te doen. Een voordeel van een watergedragen buizencoating als PipePaint is dat deze geen schadelijke dampen afgeeft. Daarmee wordt gewasschade voorkomen. Maar er zijn meer voordelen.Roestbescherming is de belangrijkste functie van verf. De tweede functie is lichtreflectie, die dankzij het gebruik van witte verf met 20 tot 50% toeneemt. De schattingen daarover lopen nogal uiteen. De derde functie is het verbeteren van de warmteoverdracht, die dankzij een verflaag kan toenemen tot 10%. Daardoor kan de buistemperatuur in principe omlaag, omdat de gewenste gewastemperatuur sneller wordt bereikt. Maar hoe vaak moet je nu aan onderhoud doen? Dat verschilt per teelt en per tuinder. Hoe hoger de inwerking van vocht, residu of de invloed van buisrailkarren, rolcontainers of overgewaswagens, hoe sneller de verf slijt. Voorkom in ieder geval het ontstaan van roestplekken.

Voorkom gewasschade
Als u besluit om dit jaar onderhoud te doen aan uw verwarmingsbuizen, dan adviseert Mardenkro het gebruik van PipePaint, een verf op waterbasis. Dat heeft verschillende voordelen ten opzichte van een solvent gedragen verf. Ten eerste geeft deze verf geen schadelijke dampen af. Bij solvent gedragen verf kan soms bladverbranding optreden, zeker bij jonge tere gewassen. Als u jaarrond potplanten of snijbloemen teelt is een verf op waterbasis sowieso aan te raden, om problemen met gewasschade te voorkomen. Teelt u groenten dan kan een verf op waterbasis in de rustige weken vóór de teeltwisseling al worden aangebracht. Dat scheelt niet alleen kostbare tijd, maar ook energie. Voor het drogen van solvent gedragen verven moeten namelijk de verwarmingsbuizen 24 uur op 80 graden worden gestookt, met de ramen wijd open. Dat kost extra gas en tijd. Bij PipePaint is dat niet nodig. Een handwarme buis (30 tot 35 graden) - tijdens en na het aanbrengen - is voldoende om het vocht binnen een dag te laten verdampen.

Geen grondlaag nodig
PipePaint is een combiverf, dus zowel grondverf als aflakverf. Het aanbrengen van een laag grondverf is daardoor niet nodig. Het opbrengen van de verf gebeurt meestal met een verfhandschoen, dat werkt meestal het snelste, al worden hiervoor ook buizenrollers gebruikt. Voor onderhoud is een laag verf voldoende, bij nieuwbouw worden meestal twee lagen aangebracht. Dit zorgt voor een betere dekking en een hogere lichtreflectie. Zorg voor het aanbrengen van de verf ervoor dat de buizen vrij zijn van vet, vuil en roest. Bij onderhoud wordt hiervoor meestal een handschoen met een stuk gebogen kippengaas gebruikt. Bij nieuwbouw is vooraf ontvetten aan te raden, bijvoorbeeld met een zeepoplossing of een andere ontvetter. PipePaint is bij Mardenkro verkrijgbaar in blikken van 15 liter. Een blik is voldoende voor ca. 1.100 meter buis van 51 mm.

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven