Alexandra Farms herstelt zich na orkaan Irma

"Onze verkoopcijfers zijn hoger dan vorig jaar, maar het transporteren van de bloemen was en is een grote uitdaging", zegt Jose Azout van Alexandra Farms. September en oktober zijn de belangrijkste maanden voor deze Colombiaanse rozenkweker, maar orkaan Irma zorgde voor veel problemen. Gelukkig is het de kweker gelukt de meeste rozen op tijd op hun bestemming te krijgen, zodat ze onder andere vele trouwerijen onvergetelijk konden maken.


Maria Paula Cordoba en Jose Azout op de Proflora 2017 in Bogota, Colombia.

Orkaan Irma
Orkaan Irma bracht in september een verwoestend bezoek aan Florida en beïnvloedde daardoor ook de Amerikaanse bloemensector. Omdat deze bloemen grotendeels uit Zuid-Amerika afkomstig zijn, hadden ook veel bedrijven in Zuid-Amerika last van de gevolgen van de orkaan. Zo ook Alexandra Farms. De VS is hun grootste exportmarkt, gevolgd door Rusland en Europa. "Enkele dagen voor en nadat Irma in Florida aan land kwam, werden alle vluchten van en naar het vliegveld in Miami geannuleerd. Daardoor moesten we alle bloemen die naar deze bestemming zouden gaan weggooien of naar een andere bestemming versturen", vertelt Azout. Gelukkig maakte de vraag naar rozen in de week na de orkaan dit weer goed. "We genereerden ongeveer 30% minder omzet in de week voor en tijdens de orkaan, maar we hadden 38% meer omzet in de week erna." Overigens was het niet gemakkelijk en erg duur om de bloemen toch op hun bestemming te krijgen. "Luchtvaartmaatschappijen hadden maar zeer beperkt ruimte beschikbaar in hun toestellen en hierdoor gingen de prijzen omhoog. Gelukkig konden we desondanks toch onze bloemen weer exporteren." 

Groeiende nichemarkt

Tuinrozen zijn erg populair bij trouwerijen in de VS. Tijdens de afgelopen periode - september en oktober - is hier dan ook veel vraag naar, ook in de exclusieve markt waar Alexandra Farms aan levert. Volgens Azout is deze kleine nichemarkt de laatste jaren flink gegroeid. "Ondanks een toename in exclusieve producten op de markt, zoals pioenen uit Alaska, boterbloemen en hortensia's zijn onze verkoopcijfers met 25% gegroeid." 

Witte tuinrozen populair
Azout heeft gemerkt dat de vraag naar witte rozen dit jaar hoger ligt dan normaal. Hij heeft hier geen duidelijke verklaring voor, maar denkt dat het te maken kan hebben met de nieuwe variëteiten die op de markt zijn gebracht. "Het kan te maken hebben met onze nieuwe witte variëteiten, zoals Princess Miyuki (First Snow), een witte tuinroos van David Austin genaamd Purity, en een zeer romantische Duitse rozenvariëteit genaamd White Cloud."

Voor meer informatie
Alexandra Farms
Jose Azout
Email: joserazout@alexandrafarms.com
www.alexandrafarms.comPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven