Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Inzicht in afwaterstromen cruciaal voor uitvoering zuiveringsplicht"

De komende waterzuiveringsplicht is voor veel ‘kleinere’ bedrijven nog steeds een complex vraagstuk. Dit bleek wel uit de enorme opkomst op de ‘Wateravond’ van 17 oktober bij de Rabobank te Roelofarendsveen die was georganiseerd door LTO Glaskracht Nederland en LTO Noord.



De telers werden bijgepraat over beleidszaken, stappenplan voor uitvoering, handhaving en mogelijkheden mobiele zuivering met nadruk op praktische aspecten.

Specifieke vraagstukken
De grote verscheidenheid in typen bedrijven en specifieke zaken zoals kwel en inzijging, mogelijkheden voor het recirculeren van waterstromen, doorlopende drainage van de kas in open teelten, zeer kleine kassen en de verschillende leeftijden van de ondernemers gaven aan dat het voor elke tuinder een specifiek vraagstuk is.

De noodzaak voor zuiveringsplicht komt voort uit eisen van de markt, de maatschappij en de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Verbetering van de waterkwaliteit is een belangrijk issue, immers er zitten nog steeds te veel restanten van gewasbeschermingsmiddelen in de sloten. De toekomstige beschikbaarheid van middelen hangt één op één af van de gemeten waterkwaliteit in tuinbouwgebieden.

Kwel en inzijging
Daan van Empel, beleidsspecialist Water van LTO Glaskracht Nederland, gaf telers inzicht door middel van een stappenplan hoe men de juiste maatregelen kan treffen om aan de eis van zuiveringsplicht te voldoen. Dat er op meerdere bedrijven maatwerk nodig is blijkt onder andere uit de kwel- en inzijgingsproblematiek. Beleidsmedewerkers van LTO Glaskracht Nederland hebben hier afgelopen jaar intensief overleg over gehad met diverse overheden. Dit heeft geleid tot een werkmatrix waardoor telers met een overmatige hoeveelheid extra drainagewater niet onnodig moeten zuiveren.

Vanuit Hoogheemraadschap Rijnland werden de procedures van aantonen nul-lozing en handhaving toegelicht. Rode draad in dit verhaal is om tijdig met handhavers in gesprek te gaan. Daan van Empel hierover: “Ga zodra u uw waterstromen in kaart heeft, het gesprek aan en bespreek uw situatie en leg knelpunten op tafel. Zorg dat er in samenspraak met toezichthouder een bezoekverslag wordt opgesteld, waarin afspraken worden genoteerd en in geval van aangetoonde nul-lozing dit duidelijk wordt vastgelegd. Het bezoekverslag dient door alle partijen te worden ondertekend.”

Tenslotte zijn er zeer goede mogelijkheden om mobiel te zuiveren.Ook hierin kan vaak maatwerk geleverd worden en dit kan zowel voor klein als middelgroot bedrijf interessant zijn. Waterson, één van de bedrijven die hier diensten voor levert, gaf hierover een interessante presentatie.

Bron: LTO Glaskracht Nederland (Aad Vernooy)
Publicatiedatum: