Handel toont grote interesse in Ilex

Op de Ilex-gewasbijeenkomst die LTO Glaskracht Nederland afgelopen 10 oktober organiseerde, stond de aandacht vanuit de handel over de afzet van Ilex centraal.

Voor alle sorteringen is er markt. Lengtes van circa 50 cm met iets mindere bessen zijn geschikt in boeketten en langere voor bloemsteekwerk. Ook kromme takken zijn gewild.

Vanuit de export komt de laatste jaren steeds meer vraag uit China, met name rond het Chinese nieuwjaar (eind januari/februari). Dit betekent dat de takken voor zes tot acht weken opgeslagen moeten worden. Dit vereist een speciale bewaarmethode, die een aantal telers nu onder de knie hebben.De telers gaven aan dat het met foto’s moeilijk is je product te onderscheiden, met name voor de A1-kwaliteit, omdat het aantal bessen moeilijk in beeld is te brengen.

Mannen en vrouwen gelijk

Diverse teeltzaken werden besproken. Vorstschade heeft in bepaalde gebieden in het land flink toegeslagen. Ook uitlopers van geoogste percelen hebben hier last van gehad alhoewel er later toch weer goede hergroei kwam. Groot discussiepunt is en blijft het Daminozide-vraagstuk. Zonder dit remmingsmiddel is er geen acceptabele Ilex-teelt mogelijk. Bij bestuiving is het essentieel dat de mannelijke struiken gelijk bloeien met de vrouwelijke. Dit is niet elk jaar het geval omdat de mannelijke en vrouwelijke van het zelfde ras soms zeer ongelijk zijn. Het is ook te overwegen om vroegere mannelijke struiken te nemen van een ander soort en deze ertussen te planten voor gelijke bloei.

Een ander punt dat speelt in de Ilex-teelt is dopluis. Dit kan zomaar een plaag worden. Aangeraden wordt om hierop regelmatig goed te scouten. In een vol gewas is dopluis moeilijk te bestrijden en tijdens de bloei moet men zeer alert zijn voor het welzijn van hommels en bijen. Vroeg in het voorjaar en in het late najaar zijn de dopluizen kwetsbaar. Dan is het dus goed om ze te bespuiten. Let vooral op de mannelijke struiken als dat gewas blijft staan. Hier vindt u de presentatie van ER 11 als download.

bron: LTO Glaskracht Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven