Ethiopië's centrale bank devalueert valuta met 15%

De centrale bank van Ethiopië heeft de Ethiopische birr afgelopen dinsdag met 15% gedevalueerd. Het is de eerste stap in zeven jaar om de achterblijvende export een boost te geven. 

Volgens persbureau Reuters is 1 dollar daarmee door de Nationale Bank van Ethiopië verhoogd van 23,4177 naar 26.9215 birr. “De devaluatie is bedoeld om de export van het land een boost te geven, omdat deze de laatste vijf jaar zijn gestagneerd door de hoge waarde van de birr ten opzichte van andere grote valuta," zegt Yohannes Ayalew, vicegouverneur bij de nationale bank. 

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben Ethiopië meermaals gevraagd deze stap te zetten, omdat de producten die het land exporteert vaak onverwerkt zijn en daarom competitief moeten blijven op de markt. De totale omzet aan export in Ethiopië voldeed de laatste jaren niet aan de verwachtingen, doordat de goederenprijzen laag waren. In Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, lag de winst door export in het fiscale jaar 2017-2018 op €2,5 miljard. Het doel was echter een omzet van €3,4 miljard.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven