Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ethiopië's centrale bank devalueert valuta met 15%

De centrale bank van Ethiopië heeft de Ethiopische birr afgelopen dinsdag met 15% gedevalueerd. Het is de eerste stap in zeven jaar om de achterblijvende export een boost te geven. 

Volgens persbureau Reuters is 1 dollar daarmee door de Nationale Bank van Ethiopië verhoogd van 23,4177 naar 26.9215 birr. “De devaluatie is bedoeld om de export van het land een boost te geven, omdat deze de laatste vijf jaar zijn gestagneerd door de hoge waarde van de birr ten opzichte van andere grote valuta," zegt Yohannes Ayalew, vicegouverneur bij de nationale bank. 

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben Ethiopië meermaals gevraagd deze stap te zetten, omdat de producten die het land exporteert vaak onverwerkt zijn en daarom competitief moeten blijven op de markt. De totale omzet aan export in Ethiopië voldeed de laatste jaren niet aan de verwachtingen, doordat de goederenprijzen laag waren. In Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, lag de winst door export in het fiscale jaar 2017-2018 op €2,5 miljard. Het doel was echter een omzet van €3,4 miljard.

Publicatiedatum: