Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder mest- en watergebruik dankzij zeewier en sensoren

Kun je met innovatieve meetsensoren en biostimulanten het nutriënten- en waterverbruik in de tuinbouw terugdringen? Daar gaat het om het in het Bio4safe-project, dat deze zomer van start ging. Het Bio4Safe project wordt gecoördineerd vanuit het Belgische Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) en uitgevoerd met de Universiteit Gent (CropFit) en partners uit Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk,.

De 2 Zeeën regio staat bekend om haar intensieve tuinbouw, die vraagt om grote hoeveelheden water en meststoffen. Verschillende EU-richtlijnen beogen de waterkwaliteit te beschermen door N- en P-uitspoeling te voorkomen, te streven naar een verbetering van de bodemkwaliteit of te anticiperen op het tekort aan water. Naast deze wetgevende milieudruk, dwingen ook economische redenen telers om hun water- en nutriëntenverbruik te verminderen.

Dit project zet in op het gebruik van biostimulanten, substanties of micro-organismen, die de nutriëntengebruiksefficiëntie, de tolerantie tegen abiotische stress en/of de plantkwaliteit van planten verhogen. Door het gebruik van biostimulanten te combineren met innovatieve meetsensoren, kan het verbruik van water en meststoffen met respectievelijk 20 en 10% verminderd worden, afhankelijk van het gewas.

Vandaag heeft elke lidstaat zijn eigen regelgeving betreffende het commercialiseren van biostimulanten. Tegen 2020 zal de EU een gemeenschappelijk Europees kader uitwerken voor de commercialisering van biostimulanten, maar het blijft onduidelijk hoe ze de effecten van biostimulanten op nutriënten- en waterverbruik zullen meten. De meerderheid van de telers weet verder niet hoe te kiezen voor de meest effectieve biostimulant of hoe meetsensoren te gebruiken.

Met dit project willen we daarom een gestandaardiseerd protocol opstellen voor de beoordeling van biostimulanten en willen we het gebruik van biostimulanten en meetsensoren in de tuinbouw stimuleren. Dit project zal resulteren in data over de effecten van biostimulanten op water- en meststoffenverbruik, zal het gebruik van biostimulanten en innovatieve meetsensoren demonstreren aan telers, producenten van biostimulanten en leveranciers van substraten en meststoffen. Tot slot zal ook gefocust worden op biostimulanten op basis van zeewier, om zo economische mogelijkheden voor zeewierproducenten te creëren.

Het Bio4safe-project loopt gedurende vier jaar en wordt gesubsidieerd door Europa via het Interreg 2 Zeeën Programma.


Contact
Proeftuin Zwaagdijk
Roy Wubben, projectmanager
Tolweg 13
1681 ND Zwaagdijk-Oost
T: +31228-563164
I. www.proeftuinzwaagdijk.nl
E: [email protected]

Contact
Stichting Noordzeeboerderij
Eef Brouwers, operationele zaken
Zeestraat 84
2518 AD Den Haag
T. +31 (0)70 31 84 444
I. www.noordzeeboerderij.nl
E. [email protected]


Publicatiedatum: